Parlamentul European a "incurajat" Turcia, miercuri, sa recunoasca "genocidul armean", la trei zile dupa declaratia Papei Francisc cu ocazia implinirii a o suta de ani de la masacru, scrie AFP.

"Oricare ar fi cuvantul folosit nu poate exista nici o negare a acestei realitati teribile", a declarat vicepresedintele Comisiei Europene, Kristalina Georgieva, subliniind "diferentele de opinie" dintre Armenia si Turcia, ultima fiind o candidata la aderarea la Uniunea Europeana.

Executivul UE refuza sa vorbeasca despre un "genocid", deoparece acest termen nu este utilizat de catre toate cele 28 de state membre.

Papa Francisc a folosit duminica, 12 aprilie, in cadrul slujbei solemne din Bazilica Sfantul Petru din Roma, termenul "genocid" pentru masacrul armenilor din urma cu o suta de ani.

Intre 1915 si 1917 au fost omorati prin operatiuni sistematice 1,5 milioane de armeni, conform autoritatilor de la Erevan, in timp ce Turcia recunoaste doar moartea a 500.000 de persoane deportate.

Liderii islamo-conservatori turci au respins miercuri in avans votul Parlamentului European care urmeaza sa se pronunte asupra unei rezolutii care evoca 'genocidul' comis de Imperiul Otoman impotriva armenilor, in urma cu 100 de ani, transmite AFP.