Statele Unite au trimis peste o suta de echipamente militare grele, in special tancuri si alte vehicule de lupta, in cele trei tari baltice, pentru a le intari capacitatea de aparare si pentru a descuraja Rusia sa le ameninte, a declarat luni, pentru AFP, generalul american John O'Connor.

Blindate americane in tarile balticeFoto: Captura YouTube

Aceste livrari au ca scop sa arate "presedintelui Putin determinarea noastra si Rusiei ca ne putem reuni fortele", a spus generalul O'Connor, insarcinat cu transportul echipamentelor.

Luni seara, Statele Unite au informat ca trimit si 3.000 de soldati pentru manevre militare in tarile baltice, anunta AFP.

Tancurile Abrams, vehiculele de lupta Bradley si vehiculele Scout Humvees vor ramane in Estonia, Letonia si Lituania atat timp cat "va fi necesar pentru a descuraja Rusia in fata unei agresiuni", a subliniat el.

Membre ale NATO si UE din 2004, cele trei tari baltice au un potential militar propriu foarte slab.

Interventia Rusiei in estul Ucrainei si manevrele militare in regiunea marii Baltice au starnit temeri ca puterea de la Kremlin ar putea incerca sa destabilizeze cele trei tari care au facut parte din URSS timp de o jumatate de secol.

In fata acestei situatii, NATO isi intareste capacitatile prin crearea unei forte de 5.000 de oameni care pot fi rapid mobilizati si sase centre de comandament in proximitatea Rusiei, inclusiv in Romania.

"Aratam un front unit de la nord la sud", a subliniat O'Connor.

Presedintele lituanian Dalia Grybauskaite a declarat saptamana trecuta ca tara sa trebuie sa fie capabila sa reziste prin propriile forte unui atac cel putin 72 de ore, timpul necesar pentru venirea ajutorului aliatilor.