Prim-ministrul grec Alexis Tsipras a evocat duminica "obligatia istorica" a tarii sale de a reclama Germaniei indemnizatiile de razboi, un subiect asupra caruia Berlinul s-a pronuntat deja, refuzand, transmite AFP.

Alexis TsiprasFoto: Agerpres/Xinhua

"Este o obligatie morala a poporului nostru, a istoriei, a tuturor popoarelor europene care s-au luptat si si-au dat sangele impotriva nazismului, o obligatie istorica" de a reclama Germaniei "indemnizatiile de razboi si rambursarea creditului fortat", a spus Tsipras in incheierea discursului despre politica generala sustinut in fata parlamentului.

Partidul Syiriza, stanga radicala, reclama o suma de circa 162 miliarde de euro Germaniei, care ar fi echivalentul jumatatii din datoria sa publica de 315 miliarde euro.

Premierul a evocat lupta pe acest subiect a europarlamentarului din partea Syriza, Manolis Glezos, 92 de ani, figura emblemantica in Grecia, care la varsta de 19 ani, in timpul ocupatiei nazista, a dat jos steagul nazist de pe Acropole.

Germania a refuzat in mai multe randuri sa plateasca aceasta suma Greciei, sustinand ca aceasta problema nu are abza juridica si ca si-a pierdut legitimitatea la 70 de ain de la sfarsitul razboiului.