​Un convoi de 170 de camioane a trecut, duminica, frontiera ruso-ucraineana catre teritoriile controlate de separatistii prorusi. Confirmarea oficiala vine de la ministerul rus al protectiei civile. Kievul acuza Moscova ca se foloseste de acoperirea ajutoarelor umanitare pentru a livra rebelilor si armament. In acelasi context, surse militare germane afirma ca bilantul mortilor in conflictul ucrainean ar fi de zece ori mai mare decat cel anuntat oficial.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ministerul de la Moscova a declarat ca, in camioane, se afla materiale de constructii, medicamente si alimente care se indreapta catre regiunile Donetk si Lugansk. Ucraina acuza, in acest context, o noua incalcare a suveranitatii sale. Rusia respinge acuzatiile, spunand ca situatia umanitara catastrofala din Donbas se datoreaza blocadei impuse de Kiev.

La orele pranzului este programata conferinta telefonica intre cancelarul german Angela Merkel, presedintele francez Francois Hollande, seful statulu ucrainean Petro Poroshenko si cel rus Vladimir Putin. In discutie se va afla noul plan de pace negociat in formatul „Normandia” zilele trecute la Kiev si Moscova.

Bilantul victimelor, aparent mult mai mare

Bilantul oficial al luptelor din estul Ucrainei este de 1.200 de soldati ucraineni morti si 5.400 de morti in randul civililor. Surse din cercurile de securitate germane, citate de Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (F.A.S.) in contextul conferintei de securitate de la Munchen, afirma insa ca bilantul real ar putea fi de zece ori mai mare.

Estimarile facute de aceste surse se bazeaza pe unele contradictii aparute in declaratiile oficialilor de la Kiev. Astfel, dupa lupte grele si bombardamente, bilanturile anuntate de armata ucraineana erau, uneori, de pana la 10 morti, ceea ce pare, in opinia cercurilor de securitate germane, „o estimare extrem de retinuta”.