"Ucraina se lupta in prezent pentru supravietuirea sa", a afirmat vineri vicepresedintele american Joe Biden, acuzand Rusia de "escaladarea" conflictului si pe presedintele Vladimir Putin ca "ignora toate acordurile semnate", scrie AFP.

Joe BidenFoto: Hotnews

"Rusia continua sa escaladeze conflictul trimitand mercenari si tancuri", a afirmat Biden, inaintea unei intalniri, la Bruxelles, cu presedintele Consiliului European, polonezul Donald Tusk. El a evocat "omuleti verzi, fara insigne, soldati ai operatiunilor speciale foarte sofisticate".

"Presedintele Putin continua sa faca apel la noi planuri de pace in conditiile in care trupele sale abunda in Ucraina si ignora total fiecare dintre acordurile semnate de tara sa, inclusiv acordurile" de pace de la Minsk, a acuzat el.

Denuntand acest "asalt", Biden a subliniat ca nu trebuie sa i se "permita Rusiei sa redeseneze harta Europei".

Vicepresedintele american a facut aceste declaratii in ziua in care presedintele francez Francois Hollande si cancelarul german Angela Merkel sunt asteptati la Moscova pentru a incerca sa-l convinga pe Vladimir Putin sa accepte un nou plan de pace in fata intensificarii ofensivei separatistilor pro-rusi in estul Ucrainei.