Uniunea Europeana a inasprit joi tonul fata de Grecia, la o zi dupa ce guvernul grec condus de Antonis Tsipras a anuntat o serie de masuri anti-austeritate, in timp ce bancile si-au revenit usor pe burse, dupa ce pierdusera peste un sfert din valoarea lor in ziua precedenta, potrivit AFP.

"Respectam votul universal in Grecia, dar Grecia trebuie si ea sa-i respecte pe ceilalti, opinia publica si parlamentarii din restul Europei", a afirmat presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, pentru cotidianul francez Le Figaro, subliniind ca "nu se pune problema de a suprima datoria" Atenei" chiar daca "aranjamente sunt posibile".

Alternanta politica in Grecia si schimbarile decise de noul guvern Alexis Tsipras "nu trebuie sa se faca in detrimentul" celorlalti europeni, a avertizat si ministrul german al Economiei, Sigmar Gabriel.

Chiar si presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, care este primul responsabil primit de Atena dupa schimbarea puterii, a parut mai putin conciliat decat de obicei. Pe LinkedIn, intr-un punct de vedere intitulat "Nici drama, nici drahma in Grecia", Schulz noteaza ca "daca noul guvern Syriza vrea sa spuna nu tuturor, atunci elanul dl Tsipras ar putea fi de scurta durata".

In cotidianul Bild publicat joi dimineata, Schulz spunea ca "Tsipras stie ca va trebui sa ajunga la un compromis (cu Uniunea Europeana). Si ca tot ce a fost spus in focul actiunii in perioda campaniei electorale nu poate fi pus in practica atat de usor".

Unitatea europeana

Martin Schulz a criticat pozitia exprimata de Grecia in ceea ce priveste sanctiunile europene asupra Rusiei.

"Nu poti, pe de o parte, sa ceri Europei sa arate solidaritate cu tara ta, asa cum face dl Tsipras si dupa aceea, ca prim pas oficial, sa divizezi pozitia unita europeana", a spus acesta, citat de Reuters.

Ulterior, ministrul grec al Finantelor Yanis Varoufakis a respins ideea ca nemultumirile Atenei legate de pozitia europeana in privinta Ucrainei inseamna ca noul guvern se pregateste sa respinga sanctiunile impotriva Rusiei.

Pe blogul sau, Varoufakis a sustinut ca presa a relatat distorsionat pozitia guvernului de tanga. Nemultumirile adresate de Atena sefului diplomatiei europene se refereau la absenta consultarilor, nu la sanctiunile in sine, a adaugat el.

Un alt 'greu' european, Jeroen Djisselbloem, presedintele Eurogrup, este asteptat vineri la Atena.

Prima zi a guvernului Tsipras a fost ingrijoratoare pentru creditorii tarii, in special UE: premierul si-a multiplicat, alaturi de ministrul Finantelor Yanis Varoufakis declaratiile emfatice ("ne vom varsa sangele pentru poporul grec").

"Nevoi financiare tensionate"

Pe masura preluarii portofoliilor, ministrii au reafirmat masurile cuprinse in programul Syriza: stoparea privatizarilor, in special cea a portului Pireu - China s-a declarat joi "foarte preocupata" de acest subiect - cresterea salariului minim, reangajarea functionarilor ...

Toate acestea in conditiile in care planul de ajutor al UE urmeaza sa se incheie in februarie, cu o transa esentiala de 7,2 miliarde de euro indispensabila tarii.

In acest context, precedentul ministru de Finante, Ghikas Harduvelis, si-a avertizat succesorul ca "nevoile de finantare ale tarii sunt destul de tensionate" iar cifrele Bancii Greciei publicate de Bloomberg au aratat ca retragerile de bani din bancile grecesti s-au accelerat in ianuarie (11 miliarde euro fata de 3 in decembrie).

Bursa si bancile isi reveneau in schimb joi, la deschidere: indicele general al Bursei din Atena castiga 2,08% iar marile banci recuperau intre 6 si 13%.

Dar randamentul obligatiunilor pe zece ani urca in continuare, trecand de pragul de 11%, traducand astfel o puternica anxietate a investitorilor.