Agentia britanica GCHQ (Government Communications Headquarters) a interceptat e-mailuri alte unor jurnalisti de top din mass-media internationala, conform documentelor dezvaluite de Eduard Snowden si citate de The Guardian.

Logo GCHQFoto: Wikipedia

E-mailuri de la BBC, Reuters, The Guardian, New York Times, Le Monde, The Sun, NBC sau Washington Post au fost interceptate de CCHG, echivalentul NSA, si partajate pe intranetul agentiei, potrivit AFP.

Potrivit liniilor directoare de securitate interna citate de ziar, serviciile secrete britanice considerau jurnalistii ca "o potentiala amenintare la adresa securitatii," jurnalistii de investigatie fiind catalogati la fel ca teroristii sau hackerii.

GCHQ a interceptat nu mai putin de 70 de mii de mailuri in doar 10 minute intr-o zi din luna noiembrie, 2008. Multe mesaje nu aveau nicio valoare informationala fiind doar simple mesaje ale un PR-isti catre jurnalisti.

Dezvaluirea apare pe fondul presiunilor intense cu care se confrunta guvernul britanic pentru a proteja de asa numitul proces de "snooping" comunicarile confidentiale dintre reporteri, parlamentari si avocati.