Doi barbati suspectati ca ar fi teroristii care au atacat sediul revistei satirice Charlie Hebdo au fost localizati in nordul Frantei, in regiunea Aisne (80 km de Paris), dar nu au fost gasiti pana vineri dimineata. Ei sunt inarmati, au declarat surse apropiate anchetei, citate de France Presse. Cotidianul Le Parisien scrie ca suspectii ar fi fost localizati in localitatea Villers-Cotteret, pe drumul RN2, care leaga Parisul de frontiera franco-belgiana, acolo unde forte impresionante de ordine au scotocit casele din mai multe sate, dar si o padure din apropiere.

HotNews.roFoto: Hotnews

Suspectii au fost identificati de proprietarul unei benzinarii pe care au jefuit-o joi dimineata. Acesta le-a declarat autoritatilor ca suspectii, fratii Cherif si Said Kouachi (32 si 34 de ani) aveau pusti automate Kalasnikov, dar si un aruncator de rachete.

In cursul anchetelor de joi, politistii au arestat 9 persoane, printre care sora suspectilor, sotia si cumnatul unuia dintre ei.

In plus, televiziunea americana NBC a dezvaluit faptul ca cei doi frati erau si in atentia autoritatilor americane pentru activitati teroriste, avand interdictie de a intra pe teritoriul SUA.

  • Vezi mai jos evenimentele zilei de joi, 9 ianuarie, cand toata Franta a urmarit cu sufletul la gura goana dupa teroristi.

Ora 22:30 Operatiunea din Longpont pare sa se apropie de final, transmite corespondentul Le Figaro. Potrivit acestuia, cele circa 30 de vehicule ale fortelor de ordine care au venit in Longpont la inceputul serii par pe punctul de a parasi localitatea.

Ora 22:10 Au aparut primele imagini de la operatiunile politiei in Longpont, filmate cel mai probabil cu un telefon mobil

Ora 20.49: Zeci de masini de Politie au ajuns in zona localitatii Longport (Le Monde)

Ora 20:45 Corespondentul Daily Telegraph, de la fata locului: "Daca suspectii sunt intr-adevar in padure, este foarte probabil ca politia sa nu ii gaseasca in cursul noptii. Padurea, care se intinde kilometri intregi pe ambele laturi ale drumului N2 ce duce de la Paris la granita belgiana, a fost acoperita de intuneric, intr-o noapte fara luna".

Ora 20.04: Said Kouachi a fost recunoscut drept unul dintre agresorii de la Charlie Hebdo pornind de la fotografia sa, a afirmat ministrul de Interne, Bernard Cazeneuve, citat de Le Monde. Ministrul de Interne a anuntat ca 9 persoane sunt arestate.

Ora 19.57: La Corcy, unde sunt concentrate cautarile, sunt 9 grade Celsius, cu o minima de 5 grade la noapte. Maine sunt prognozate 13 grade, posibil sa ploua in zona (sursa: Yahoo Weather)

Ora 19.55: Reporterul Le Monde la fata locului transmite ca ziaristii au fost indepartati de fortele de ordine, iar in zona au venit intariri numeroase. Tensiunea creste in zona unde se fac cautari

Ora 19:10 Cautarile continua la Longpont si Corcy. Potrivit corespondentului Le Figaro, fortele de securitate continua sa cerceteze localitatile Longpont si Corcy, unde sunt prezente in numar mare si merg fin casa in casa. Toti locuitorii sunt in casele lor, localitatea pare parasita.

Ora 18:35 In cursul zilei de joi forte impresionante au cautat cei doi suspecti, ofiteri inarmati mergand din casa in casa si verificand localitatile din regiunea Aisne. Imagini sugestive publicate pe Twitter:

Ora 17:45 Potrivit ziaristului Le Figaro Edouard de Mareschal aflat la fata locului, drumul D17 este blocat pe directia localitatii Longpont. Potrivit unui sofer care a fost martor, mai multe locuinte au fost perchezitionate in acest oras si cautarile continua in localitatea vecina Corcy (Aisne). Fortele de ordine sunt puternic inarmate.

Ora 17:30 Autoritatile au ridicat nivelul de alerta in regiunea din nordul Frantei unde au fost reperati cei doi suspecti la gradul maxim (AFP)

17:00 Potrivit Le Figaro, fortele de ordine au fost dispuse pe o zona extinsa de cautari (20 km pe 15 km), in jurul localitatii Crepy-en-Valois. RAID se afla la nordul acestei zone iar GIGN la sud.

Ora 16.30 Cei doi barbati inarmati ar putea fi in padurea de langa Villers-Cotterets. Fotograful Daily Telegraph, Heathcliffe O'Malley, care se afla pe drumul N2, in apropiere de satul Longpont, a discutat cu un barbat care l-a avertizat sa paraseasca un restaurant local deoarece urmeaza sa soseasca politia.

Proprietarul restaurantului a afirmat ca i s-a spus ca "doi barbati inarmati se afla in padure".

Ora 15:50 Fostul avocat al unuia dintre suspecti ii cere sa se predea. "Nu am decat un singur sfat sa-i dau dl Kouachi, sa se predea la politie", a spus fostul sau avocat, Vincent Ollivier, invitat la BFMTV, "astfel incat sa se poata face lumina in aceasta afacere. Daca se va dovedi ca nu a comis faptele care ii sunt reprosate, ar putea aduce elemente care sa-l disculpe".

Ora 15.38:In masina abandonta ieri de suspecti dupa atentat politia a gasit drapele jihadiste si coctailuri Molotov (AFP)

Ora 15:30 Trei elicoptere survoleaza Crepy-en-Valois, potrivit France 3 Picardie. Un grup de lupta de 20 de oameni se afla la bordul unui elicopter Puma in Oise, potrivit BFM TV.

Ora 15:10 Suspectii ar putea fi baricadati intr-o locuinta din Oise, potrivit France 3 Picardie. Fortele speciale Raid si GIGN au fost amplasate in apropiere de Villers-Cotterets, au declarat surse politienesti, citate de Les Echos.

Ora 15.09: Cei doi suspecti si-au abandonat masina intre localitatile Villers-Cotterets si Crepy-en-Valois (AFP)

Ora 14:45 Prefectura Oise confirma ca o urmarire are loc in Crepy en Valois

Ora 14:15 Cei doi suspecti s-ar fi refugiat in localitatea Crepy-en-Valois, in vecinatatea Villers Cotterets, scrie pe Twitter ziaristul France 3 Yannick Le Gall.

Cei doi corespund semnalmentelor si erau la bordul unui Renault Clio.

Barbatii conduceau un Renault Clio si aveau arme grele in masina.

Administratorul unei benzinarii din apropiere de Villers-Cotteret "i-a recunoscut formal pe cei doi barbati suspectati ca au participat la atentatul de la Charlie Hebdo", a explicat o sursa apropiata dosarului.

"Cei doi barbati poarta cagule, au arme kalashnikov si, aparent, lansatoare de racheta", a confirmat o alta sursa.

Cotidianul L'Union scrie ca, in cursul diminetii, la o alta benzinarie situata pe RN2 ar fi avut loc un jaf in care au fost folosite arme kalashnikov.

"Placile de inmatriculare nu corespund cu vehiculele", a explicat aceasta sursa. Brigazile de interventie "au primit ordinul de a se echipa cu pusti de asalt si echipamente de protectie", a adaugat o sursa din politie.

O vanatoare febrila este in curs joi in Franta pentru arestarea celor doi barbati, doi frati, dintre care un jihadist cunoscut. Ei sunt suspectati ca ar fi autorii atentatului sangeros impotriva revistei satirice Charlie Hebdo.

Cei doi suspecti sunt Cherif si Said Kouachi, 32 si 34 de ani. Primul este un jihadist cunoscut de serviciile antiteroriste franceze. El a fost condamnat in 2008 la trei ani de inchisoare, dintre care 18 luni cu suspendare, pentru faptul ca ar fi participat la o filiera care trimitea combatanti pentru al-Qaeda in Irak.