Ministrul polonez al Apararii, Tomasz Siemoniak, s-a declarat joi "ingrijorat" din cauza activitatii militare "fara precedent" a Rusiei in Marea Baltica in ultimele zile. "De ceva timp, in ultimele zile, observam o activitate fara precedent a Rusiei, atat a flotei din Marea Baltica, cat si a aviatiei, in zona Marii Baltice si a regiunii Kaliningrad. Acest lucru ne ingrijoreaza", a declarat oficialul polonez la postul de televiziune TVN 24, potrivit AFP. El a vorbit si despre o posibila reactie a NATO la manevrele Moscovei.

Oficialul polonez a facut referire, in discursul sau, si la interceptarea, luni, de catre avioane F-16 olandere, a unor bombardiere ruse in spatiul aerian international. Avioanele de vanatoare olandeze stationeaza in Polonia si survoleaza spatiul aerian al tarilor baltice in cadrul unei misiuni NATO.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, declara, in luna noiembrie, ca in 2014 s-au inregistrat 400 de cazuri in care avioane rusesti au fost interceptate aproape de tarile membre ale Aliantei, cu 50% mai mult decat in 2013.

Pe 8 decembrie, Lituania a ridicat nivelul de alerta dupa ce a observat un grup de 22 de nave de razboi rusesti in Marea Baltica, la doar 5 kilometri de apele sale teritoriale.