In urma cu 25 de ani, in timp ce Ungaria contribuia la aprinderea evenimentelor care au dus la colapsul Uniunii Sovietice si caderea comunismului, pe scena politica de la Budapesta aparea o noua stea, Viktor Orban. Acum, premierul ungar directioneaza tara catre Rusia lui Vladimir Putin fiind, dupa cum il descrie fostul ministru de Externe german Joschka Fischer, "singurul Putinist care guverneaza in Uniunea Europeana", scrie New York Times.

Viktor Orban (foto arhiva)Foto: Comisia Europeana

In 1989, Vicktor Orban era un tanar absolvent de drept, cu par lung, in varsta de 26 de ani. In iunie '89, cu cinci luni inainte de caderea Zidului Berlinului, tanarul Orban organiza o comemorare a revoltei esuate impotriva Moscovei din 1965, cerand alegeri libere si ca cele 80.000 de militari sovietici din Ungaria sa paraseasca tara.

Acum, cand Europa comemoreaza 25 de ani de la caderea Zidului Berlinului, Ungaria este membru NATO si membru UE, iar Victor Orban se afla la cel de al treilea mandat in fruntea Guvernului.

Insa ceea ce a fost candva o calatorie care ar fi putut sa fie simbolul triumfului capitalismului si democratiei a evoluat intr-o poveste mai complexa a unei tari si a unui lider care, in mai multe randuri, au pus sub semnul intrebarii valorile occidentale, au incurajat nationalismul si au inceput sa vada in rusia un model.

Dupa ce si-a condus partidul de dreapta asigurandu-i o serie de victorii in alegeri locale si nationale, Orban a inceput sa centralizeze rapid puterea, sa puna in pozitii de decizie oligarhi apropiati, sa anihileze opozitia si sa extinda legaturile cu Moscova, atragandu-si din partea liderilor occidentali si a opozantilor interni comparatii incomode cu presedintele rus Vladimir Putin.

"Este singurul Putinist care guverneaza in Uniunea Europeana", a afirmat despre Viktor Orban fostul ministrul de Externe german Joschka Fischer.

Alte tari est-europene, in special Polonia, si-au pastrat orientare occidentala si continua sa fie suspicioase fata de Rusia, la mult timp dupa ce Razboiul Rece s-a incheiat.

Insa Ungaria este una dintre tarile fostei sfere sovietice care acum este impartita intre valorile Occidentale, care au parut sa ia avant imediat dupa caderea comunismului, si influenta persistenta a Rusie. Banii, cultura si resursele energetice continua sa lege majoritatea tarilor din regiune de Rusia, o legatura ce o egaleaza in putere pe cea cu UE.

Nationalismul combativ al lui Vladimir Putin este mai popular aici decat ceea ce multi percep drept scleroza democratica occidentala.