Fortele de securitate irakiene sunt marti in alerta maxima pentru a preveni eventuale atentate in timpul desfasurarii marii sarbatori siite Ashura, in timp ce jihadistii au facut noi masacre in vestul Irakului, scrie AFP.

Grupul statul islamic (EI), si-a dovedit din nou extremismul si cruzimea prin executarea duminica a "cel putin 36 de persoane, inclusiv patru femei si trei copii" ai tribului sunnit Albounimer, a declarat luni un sef de trib si un ofiter.

Acest trib este vizat de mai multe zile de jihadisti pentru ca li se opune in provincia Anbar, pe care EI o controleaza in mare parte. Intre 250 si 400 de membri ai sai au fost ucisi, potrivit diverselor surse. Si aceasta cifra ar putea creste, potrivit autoritatilor. "Exista peste o mie de oameni despre care nu stim nimic", a declarat oficialul liderului tribal Nimrawi.

Intre timpul acestor violente din partea de vest, zeci de mii de politisti si soldati au fost trimisi in Bagdad si pe drumul spre Karbala, la 110 km mai la sud. In acest oras siit, sute de mii de pelerini sunt asteptate marti la festivitatile de Ashura, care comemoreaza moartea imamului Hussein, nepotului profetului Mahomed, ucis in apropiere de orasul sfant Karbala, eveniment care a generat marea schisma islamica dintre siiti si suniti.

De sambata, "planul de securitate a fost pus in aplicare pentru a asigura siguranta pelerinilor si fortele noastre sunt in alerta maxima", a declarat pentru AFP un colonel de politie.