Statul Islamic (SI) a revendicat, in noaptea de sambata spre duminica, decapitarea celui de-al treilea ostatic in decurs de o luna, lucratorul umanitar britanic David Haines, in contextul in care Statele Unite isi multiplica initiativele in vederea construirii unei coalitii internationale impotriva gruparii jihadiste ce seamana haos in Irak si Siria. SI a difuzat un mesaj video in care a filmat asasinarea lui David Haines, in varsta de 44 de ani, a anuntat centrul american pentru supravegherea site-urilor islamiste SITE, potrivit Mediafax. Este vorba despre a treia executie de acest tip in decurs de o luna, dupa decapitarile jurnalistilor americani James Foley si Steven Sotloff, luati ostatici tot in Siria.

David Haines, executat de SIFoto: Captura Youtube.com

Ora 15:35: Inregistrarea video in care gruparea Statul Islamic revendica executia prin decapitare a ostaticului britanic David Haines este "autentica", a anuntat duminica Ministerul britanic al Afacerilor Externe.

In noua inregistrare video de doua minute si 27 de secunde, intitulata "Un mesaj catre aliatii Americii", gruparea jihadista reproseaza Marii Britanii ca s-a alaturat coalitiei Statelor Unite, care efectueaza atacuri aeriene impotriva unor pozitii controlate de catre Statul Islamic in Irak.

"Ai intrat de buna voie intr-o coalitie cu Statele Unite impotriva Statului Islamic, asa cum a facut predecesorul tau Tony Blair inaintea ta, urmand o tendinta in randul premierilor nostri britanici care nu pot sa gaseasca curajul sa le spuna nu americanilor", spune calaul, cu fata acoperita, adresandu-i-se premierului David Cameron.

Calaul, care ar putea sa fie acelasi din inregistrarile video ale executiilor americanilor James Foley si Steven Sotloff, afirma ca aceasta alianta "va va accelera distrugerea" si va arunca cetatenii britanici in "alt razboi sangeros si care nu poate fi castigat". De asemenea, el ameninta cu executia altui ostatic britanic, care apare in inregistrarea video.

  • Cameron: O crima "demna de dispret"

La putin timp dupa difuzarea mesajului video, David Cameron a reactionat denuntand o "crima demna de dispret si revoltatoare".

"Vom face tot ceea ce putem pentru a vana acesti asasini si pentru ca sa raspunda pentru faptele lor, indiferent cat timp va lua", a adaugat premierul, citat intr-un comunicat publicat de Downing Street.

Cameron urmeaza sa prezideze duminica dimineata o reuniune interministeriala de criza (Cobra), se arata in comuncat.

Presedintele american Barack Obama si-a exprimat imediat solidaritatea cu aliatul sau britanic, promitand, la randul sau, urmarirea asasinilor britanicului si distrugerea SI.

Angajat in domeniul umanitar din 1999, David Haines efectua prima sa misiune, pentru ONG-ul francez Acted, in calitate de responsabil cu logistica, in tabara de refugiati de la Atmeh, un sat sirian situat in apropiere de frontiera cu Turcia.

Familia lui Haines i-a indemnat pe rapitori, sambata, sa il elibereze.

Fratele sau, Mike Haines, a reactionat aducandu-i un omagiu fratelui sau "care a fost ucis recent cu sange rece". "Era si este iubit de toata familia si ne va lipsi teribil", adauga el, citat intr-un comunicat.

Anuntul executiei a fost facut in contextul in care Londra isi intensifica eforturile in fata amenintarii SI.

Londra a anuntat marti ca va trimite mitraliere grele si munitie, in valoare de doua milioane de euro, fortelor kurde din Irak, pentru a lupta impotriva jihadistilor. Inaintea acestui anunt, Marea Britanie a trimis un ajutor umanitar si armament provenind din tari terte in Irak.

Cameron "nu exclude nimic" in privinta atacurilor asupra SI, a declarat joi purtatorul sau de cuvant.

SI a proclamat un callifat, la sfarsitul lui iunie, condus de irakianul Abu Bakr al-Baghdadi. Acest califat cuprinde zone vaste din Irak si Siria, cucerite de catre combatanti.

Pentru a lupta impotriva jihadistilor, Washingtonul depune eforturi sa creeze o coalitie internationala, iar secretarul american John Kerry a incercat sambata sa aduca Egiptul in acest "razboi" pe care Statele Unite l-au declarat SI.

Intr-o vizita la Cairo, seful diplomatiei americane a apreciat ca Egiptul se afla in "prima linie" a luptei "antiteroriste", la finalul unui adevarat maraton diplomatic, in care a efectuat vizite la Bagdad, Amman, Jeddah si Ankara.

Kerry incheia astfel o misiune regionala al carei obiectiv a fost angajarea sustinerii acestei coalitii mondiale, menite potrivit lui Barack Obama sa "slabeasca" si apoi sa "distruga" SI.

  • Conferinta luni la Paris

In ofensiva sa diplomatica, Kerry a obtinut joi, la Jeddah, in Arabia Saudita, angajamentul - eventual militar - din partea a zece state arabe, inclusiv al Arabiei Saudite.

Dupa ezitari indelungi, presedintele Obama, indemnat sa actioneze dupa decapitarea de catre SI a doi jurnalisti americani, si-a prezentat pe 10 septembrie strategia impotriva SI.

El a anuntat extinderea campaniei aeriene americane in Irak, unde urmeaza sa fie mobilizati in total 1.600 de militari americani cu scopul de sustine fortele irkiene cu echipament, formare si informatii serete.

Obama s-a declarat totodata pregatit sa atace SI in Siria si s-a angajat sa sporeasca ajutorul militar acordat rebelilor moderati sirieni care lupta atat impotriva SI, cat si a regimului lui Bashar al-Assad.

O prima schita a coalitiei internationale se va contura luni, la Paris, unde are loc o conferinta internationala privind situatia din Irak si lupta impotriva gruparii extremiste sunnite.

Pentru a pregati aceasta reuniune, presedintele francez Francois Hollande a efectuat o vizita in Irak vineri, promitand sa ajute "si mai mult, militar", aceasta tara, ale carei trupe prost antrenate si putin loiale nu reusesc sa faca fata SI, fiind sustinute de catre combatanti kurzi si siiti si cu atacuri aeriene americane, de peste o luna.