Autoritatile de la Kiev au anuntat luni ca o coloana de "zeci" de blindate si tancuri a trecut granita din Rusia in sudul tarii, in apropiere de Marea Azov, unde a intampinat rezistenta din partea trupelor de la frontiera, transmite AFP. Pe fondul luptelor din estul Ucrainei, Rusia a anuntat luni ca vrea sa trimita un nou asa-zis convoi umanitar. Presedintele ucrainean Petro Porosenko si-a exprimat, luni, intr-o convorbire telefonica cu Herman Van Rompuy, presedintele Consiliului European, "ingrijorarea extraordinara" in legatura cu trecerea granitei de catre convoiul rusesc, dar si in legatura cu intentia Moscovei de a trimite un alt "asa-zis convoi umanitar" in Ucraina. Presedintii Rusiei si Ucrainei, Vladimir Putin si Petro Porosenko, ar putea avea o intrevedere, marti, in capitala belarusa Minsk. Liderii celor doua tari ar putea discuta despre solutionarea conflictului ucrainean, probleme umanitare si relatii bilaterale, a declarat purtatorul de cuvant al presedintiei ruse, Dmitri Peskov. Luni seara, la Kiev, presedintele Porosenko a dizolvat Parlamentul si a anuntat alegeri anticipate la 26 octombrie.

Rusia vrea sa deschida un nou front de lupta in UcrainaFoto: Wikipedia

Principalele evenimente ale zilei de luni:

Ora 22:25 Presedintele Porosenko a dizolvat Parlamentul si anunta alegeri anticipate la 26 octombrie, conform AFP.

Ora 19:51: Presedintii Rusiei si Ucrainei, Vladimir Putin si Petro Porosenko, ar putea avea o intrevedere, marti, in capitala belarusa Minsk. Liderii celor doua tari ar putea discuta despre solutionarea conflictului ucrainean, probleme umanitare si relatii bilaterale, a declarat purtatorul de cuvant al presedintiei ruse, Dmitri Peskov. Vladimir Putin si Petro Porosenko se vor deplasa pe 26 august la Minsk, pentru un summit regional, la care vor participa si lideri ai statelor Uniunii Europene. La reuniune vor fi prezenti si Catherine Ashton, Inaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, comisarul UE al Energiei, Gunther Oettinger, si comisarul UE al Comertului, Karel De Gucht.

Ora 19.25: Presedintele ucrainean Petro Porosenko si-a exprimat, luni, intr-o convorbire telefonica cu un oficial UE, "ingrijorarea extraordinara" in legatura cu trecerea granitei de catre convoiul rusesc, dar si in legatura cu intentia Moscovei de a trimite un alt "asa-zis convoi umanitar" in Ucraina, potrivit Reuters.

Porosenko a facut aceste afirmatii intr-o convorbire telefonica cu Herman Van Rompuy, presedintele Consiliului European, cu o zi inaintea summit-ului regional de marti, de la Minsk, la care sunt asteptati sa participe presedintele ucrainean, presedintele rus Vladimir Putin si inalti oficiali ai Uniunii Europene.

Ora 18.19: Premierul ungar vrea sa pledeze cauza Rusiei in fata UE

Premierul Ungariei Viktor Orban a deplans din nou, luni, distanta aparuta intre Uniunea Europeana si Rusia din cauza crizei ucrainene, transmite AFP. Liderul de la Budapesta si-a exprimat dorinta de a aborda acest subiect cu celelalte state comunitare.

"Uniunea Europeana se indeparteaza tot mai mult de Rusia, cu fiecare zi. Nu este rau doar pentru Ungaria, dar si pentru restul UE", a explicat seful guvernului ungar, intr-un discurs in fata ambasadorilor statelor UE in Ungaria.

Ora 17.54: Moscova acuza Occidentul ca a pierdut orice interes fata de ancheta privind avionul prabusit in Ucraina

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a acuzat luni Occidentul si Kievul ca "au pierdut orice interes" in ancheta privind cauzele prabusirii zborului MH17 in estul Ucrainei, in conditiile in care partea rusa a denuntat "lipsa de transparenta" in acest caz, transmite AFP.

"De fapt, suntem singurii care continua sa acorde atentie acestei probleme", a afirmat ministrul Serghei Lavrov, intr-o conferinta de presa sustinuta la Moscova. "Avem impresia ca ceilalti si-au pierdut orice interes pentru ancheta", a adaugat seful diplomatiei ruse.

Serghei Lavrov a mai declarat ca, "dupa primele acuzatii aproape isterice care vizau Rusia si pe rebeli, autorii acestora pastreaza acum tacerea" in legatura cu desfasurarea anchetei.

Rusia "nu a auzit nicio explicatie clara a faptului ca decriptarea completa a inregistrarilor de zbor nu este inca disponibila si de ce Ucraina nu poate inca sa prezinte inregistrarea discutiilor dintre controlorii de trafic din Dnepropetrovsk, in estul Ucrainei, si toate avioanele care survolau regiunea in acel moment", a adaugat ministrul rus de Externe.

Ora 14.23: "In aceasta dimineata a existat o tentativa a militarilor rusi, deghizati in luptatori separatisti, de a deschide un nou front de lupta in sudul regiunii Donetk", a declarat, citat de Reuters, un purtator de cuvint al armatei ucrainene. El a spus ca fortele rusesti au intrat in sud-estul Ucrainei cu zece tancuri si doua blindate de infanterie.

Mai devreme, intr-un alt comunicat de presa, armata ucraineana arata ca fortele guvernamentale s-au luptat cu trupe ruse in orasul Novoazovsk de linga Marea Azov (sud-estul Ucrainei). (vezi harta pentru a localiza noul frnt de lupta)

Ora 13.57: Un oficial ucrainean anunta ca Rusia a incercat sa deschida un nou front de lupta, in sud-estul tarii. Pina acum, zona in care aveau loc confruntari intre fortele guvernamentale si separatistii sprijinit de Moscova era estul Ucrainei

----------------------

"Granita ucraineana a fost incalcata de o coloana de mai multe zeci de tancuri si frontiere blindate", care au intrat pe teritoriul tarii in apropiere de orasul industrial Marioupol, a declarat pentru agentia de presa franceza purtatorul de cuvant al armatei ucrainene Leonid Matioukine.

"Coloana a fost oprita de politistii de frontiera (...) Batalia este in curs de desfasurare", a adaugat reprezentantul armatei.

Pe fondul luptelor din estul Ucrainei, Rusia a anuntat luni ca vrea sa trimita un nou asa-zis convoi umanitar. Reamintim ca saptamina trecuta un convoi cu camioane rusesti a intrat in Ucraina fara permisiunea guvernului de la Kiev sub pretextul oferirii de ajutoare populatiei ucrainene din localitatile afectate de confruntari. Guvernul ucrainean a acuzat atunci Rusia ca a furat produse militare din uzinele controlate de separatisti.