Aliatii vestici au nevoie de o prezenta militara mai puternica in Europa de Est, la granitele Rusiei, pentru a putea raspunde rapid la orice noua amenintare, arata premierul britanic David Cameron intr-o scrisoare adresata secretarului general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, si liderilor celorlalte 27 de tari membre ale organizatiei, potrivit The Guardian.

David CameronFoto: Agerpres

Scrisoarea trimisa NATO vine in contextul rolului jucat de Rusia in inarmarea rebelilor ucraineni suspectati ca au doborat avionul de linie malaezian MH17 si pe fondul deteriorarii relatiilor dintre Occident si liderul de la Kremlin Vladimir Putin.

Cameron cere, de asemenea, o revizuire a relatiei NATO cu Rusia, spunand ca Putin vede acum organizatia ca pe un adversar si nu un partener.

Marea Britanie a anuntat ca va trimite 1300 de soldati si 350 de vehicule blindate pentru a lua parte la exercitiile NATO care se vor desfasura in octombrie in Polonia, in speranta ca miscarea va reasigura tarile din Europa Estica de sprijinul aliatilor vestici.

Cu toate acestea, la inceputul acestei saptamani, comisia de aparare din Camera Comunelor a avertizat NATO ca nu este suficient de pregatita pentru a se confrunta cu noile amenintari venite din partea Rusiei, iar membrii aliantei militare occidentale nu dispun de vointa politica necesara pentru a lua masuri concertate care sa descurajeze un atac.

Saptamana aceasta, SUA si UE au impus Rusiei sanctiuni economice dure, cea mai severa miscare economica fata de Moscova de la finalul Razboiului Rece. Miercuri, liderii G7 au anuntat ca sunt pregatiti sa "intensifice in continuare costurile" resimtite de Rusia in cazul in care Kremlinul nu isi schimba poltica de sustinere a separatistilor din Ucraina.

Cu sase saptamani inainte de summitul NATO din Wales, premierul britanic le-a scris liderilor NATO avertizandu-i ca la nivel global amenintarile la adresa securitatii se intensifica.

"In 2014, lumea este mai imprevizibila decat a fost vreodata si ne aflam intr-un nou moment de rascruce in istoria aliantei", arata Cameron.

"In Afganistan, misiunea noastra ia sfarsit. La est, Rusia a rupt manualul cu reguli cu anexarea ilegala a Crimeei si cu destabilizarea agresiva a Ucrainei. La sud, un arc de instabilitate se intinde din Africa de Nord si din Sahel pana in Siria, Irak si Orientul Mijlociu", continua liderul britanic.

Scrisoarea lui Camerone trimisa cu cateva zile inaintea vizitei sale la Comandamentul Suprem al Puterilor Aliate din Europa (SHAPE) din Belgia, desfasurata luni.

"La sase luni de criza ruso-ucraineana, trebuie sa ne punem de acord asupra unor masuri pe termen lunga care sa ne consolideze capacitatea de a raspunde rapid la orice amenintare, de a ii reasigura pe acei aliati care se tem pentru securitatea propriilor tari si de a descuraja orice agresiune ruseasca", scrie Cameron.

Liderul britanic enumera actiune pe care ar dori sa le vada puse in practica: un nou program de exercitii adaptat la noul mediu de securitate, infrastructura necesara, pre-pozitionare de echipamente si provizii, si o forta de raspuns a NATO imbunatatita.

"Acestea ar trebui sa faca parte dintr-un plan de actiune mai larg care sa ne permita sa raspundem mai rapid la orice amenintare impotriva oricarui membru al Aliantei, inclusiv atunci cand nu exista nicio avertizare", arata premierul britanic.

"Trebuie de asemenea sa ne revizuim relatia pe termen lung cu Rusia. In timp ce NATO a incercat intotdeauna sa ii fie partener Rusiei, si nu o amenintare, este clar ca Rusia vede NATO ca un adversar. Trebuie sa acceptam ca cooperarea din ultimii ani nu mai este posibila in prezent din cauza actiunilor ilegale ale Rusiei in vecinatatea NATO si sa revizuim principiile care ghideaza relatia noastra cu Rusia", sustine David Cameron.