Rusia a decis vineri sa interzica importul de fructe din Republica Moldova, dupa ce ar fi detectat prezenta unui "insecte daunatoare periculoasa", la cateva saptamani dupa ce a limitat drastic importurile de carne si a amenintat cu majorarea taxelor vamale, scrie AFP.

Agentia veterinara rusa Rosselkhoznadzor a precizat ca fructele moldovenesti vor fi interzise pe teritoriul rusesc din cauza prezentei unei "insecte daunatoare periculoase: molia orientala a fructelor", descoperita in anumite produse.

Aceasta interdictie se aplica pentru mere, caise, piersici, nectarine, gutui, cirese, pere, prune si porumbe.

Molia orientala este o insecta care ataca arborii fructiferi, in special piersicii.

Ministerul rus al Economiei anuntase miercurea trecuta ca pregateste un proiect de decret pentru a majora taxele vamale pentru o serie de produse moldovenesti, printre care carnea, vinul, legumele si cerealele.

Moscova este nemultumita de semnarea, in iunie, a unui acord de liber schimb Moldova - Uniunea Europeana si a avertizat ca Rusia va lua "masuri de protectie" daca se va dovedi ca acest acord ii afecteaza economia.

Moscova a limitat deja drastic importurile de carne din aceasta tara, acuzand "infractiuni grave la exigentele veterinare si sanitare".

Rusia este acuzata adeseori ca foloseste arma comerciala, in special invocand motive sanitare, ca mijloc de presiune diplomatica asupra vecinilor sai.