Israelul anunta ca este posibil sa intervina armat cu trupe terestre in Fasia Gaza dupa ce acordul umanitar de incetare a focului pentru 5 ore a expirat azi, anunta AFP. "Premierul si ministrul Apararii au ordonat joi seara armatei sa inceapa o operatiune terestra si sa intre in Fasia Gaza pentru a distruge tunelurile utilizate pentru activitati teroriste in Israel", a anuntat Biroul premierului Benjamin Netanyahu intr-un comunicat.

Israelul trage un obuz inspre Fasia Gaza, langa granita Foto: Agerpres/Xinhua

UPDATE 05.45 John Kerry, seful diplomatiei americane, face un apel la cele doua parti pentru a evita "o noua escaladare a conflictului"

UPDATE 02.45 Seful Hamas din Exil: Ofensiva israeliana este sortita esecului

UPDATE 02.00 Ofensiva terestra israeliana in Fasia Gaza este in desfasurare. AFP anunta ca cinci palestinieni au fost ucisi in urma operatiunilor militare, printre victime fiind si un nou-nascut.

UPDATE 00:15 Secretarul general al ONU Ban Ki-moon se arata ingrijorat de atacul terestru israelian in Gaza (AFP)

UPDATE 23:50 Hamas ameninta cu represiuni deosebite daca Israelul va trimite trupe in Gaza. "Un atac israelian terestru in Gaza este un pas periculos, ale caror consecinte sunt incalculabile", a declarat purtatorul de cuvant al Hamas in Gaza, Fawzi Barhoum. "Israelul va plati un pret ridicat (...) Hamas este gata pentru confruntare", a spus el, potrivit AFP.

Avatia israeliana a bombardat in trei reprize Fasia Gaza joi dupa-amiaza, pentru prima data de la incetarea armistitiului scurt umanitar (pana la ora 15.00), potrivit martorilor, relateaza AFP.

Primul atac a lovit o zona nelocuita din Beit Lahiya (nord), al doilea a vizat cartierul Chajaya (estul de orasul Gaza), iar al treilea o tabara de refugiati in centrul teritoriului. Nu au fost inregistrate victime.

Reluarea atacurilor se produce dupa ce acordul invocat de Israel pentru un armistitiu permanent, in urma negocierilor intermediate de Egipt, a fost negat de Hamas, iar eforturile in acest sens continua.

Agentia ONU pentru ajutorarea refugiatilor palestinieni (UNRWA) a anuntat joi ca a descoperit rachete, pentru prima data, intr-una dintre scolile sale in Gaza.

“Ieri, in timpul inspectiilor obisnuite ale cladirii, UNRWA a descoperit 20 de rachete ascunse intr-o scoala goala din fasia Gaza. UNRWA condamna ferm gruparile responsabile pentru plasarea armelor intr-o scoala a sa”, se arata in comunicat.

Israelul acuza Hamasul ca ascunde arme in spatii civile si ca foloseste astfel “scuturi umane” pentru a explica numaru mare de civili ucisi in atacurile aeriene ale Israelului, destinate sa neutralizeze capacitatea Hamasului de a lovi teritoriu sau.

Cel putin 231 de persoane au fost ucise si 1.700 ranite in aceste bombardamente. Mai multe de trei sferturi dintre morti sunt civili, potrivit ONU.

LIVE streaming The Telegraph