Statele Unite au sugerat vineri ca nu sunt multumite de reactia autoritatilor germane in afacerea de spionaj, dupa ce Berlinul a anuntat joi expulzarea sefului serviciilor secrete americane pentru Germania, scrie Mediafax citand AFP.

Purtatorul de cuvant al Casei Albe, Josh Earnest, a fost mai locvace, vineri, pe tema pozitiei americane, dupa ce a refuzat pe parcursul intregii saptamani sa comenteze afacerea de spionaj.

"Aliati dotati cu servicii de informatii sofisticate, precum Statele Unite si Germania, inteleg intr-un anumit grad ce activitati implica aceste relatii", a declarat el.

"Modalitatea cea mai adecvata de a solutiona diferendele este de a le trece prin canalele stabilite in privat, nu prin presa", a subliniat purtatorul de cuvant.

Este vorba despre o critica la adresa autoritatilor germane? "Va las sarcina de a interpreta", a raspuns Josh Earnest.

In privat insa, oficiali ai administratiei americane si-au exprimat nemultimirile fata de decizia Germaniei de a raspunde in public in urma descoperirii, se pare, a doi spioni americani in cadrul serviciilor secrete germane.

Josh Earnest a refuzat vineri sa confirme daca seful CIA pentru Germania a parasit teritoriul german.

Insa oficialul de la Casa Alba a declarat ca Washingtonul este constient de importanta cazului si va respecta, "evident, solicitarile Guvernului german privind acreditarea si prezenta unor diplomati americani in Germania".

Cu toate acestea, potrivit lui Earnest, afacerea de spionaj, care intervine dupa dezvaluiri despre activitatile desfasurate de Agentia de Securitate Nationala (NSA) in Germania, nu ar trebui sa o impiedice pe Angela Merkel, cancelarul german, sa continue cooperarea in dosare sensibile pentru Statele Unite, incepand de la impunerea unor noi sanctiuni internationale impotriva Rusiei, in represalii la anexarea Crimeei.