Fostul presedinte francez Nicolas Sarkozy a fost pus sub acuzare in noaptea de marti spre miercuri pentru coruptie, trafic de influenta si divulgarea secretului profesional, a anuntat parchetul national financiar din Franta, citat de AFP. Aceata decizie a intervenit dupa peste 15 ore de arest preventiv, o decizie fara precedent pentru un fost sef de stat.

Nicolas Sarkozy Foto: Hotnews

Aceeasi masura a fost dispusa pentru avocatul lui Nicolas Sarkozy, Thierry Herzog, si pentru inaltul magistrat Gilbert Azibert. Nicolas Sarkozy nu este supus unui control judiciar, potrivit AFP.

Punerea sub acuzare indica faptul ca exista probe serioase si consistente care indica implicarea probabila a unui suspect intr-o infractiune.

In cursul diminetii de marti, Frantei Nicolas Sarkozy a fost arestat preventiv de justitia franceza, o premiera pentru un fost sef de stat, in cadrul unei anchete care vizeaza in special traficul de influenta.

Aceasta arestare preventiva intervine in momentul in care se multiplicau zvonurile legate de intentia lui Nicolas Sarkozy de a reveni in viata politica, prin preluarea, in toamna, a sefiei partidului conservator UMP.

Fostul sef de stat a ajuns duminica dimineata, intr-o masina neagra cu geamuri fumurii, care s-a strecurat pe sub obiectivele camerelor, in parcarea directiei centrale a politiei judiciare din Nanterre, Paris.

O sursa judiciara a declarat ulterior pentru AFP ca fostul sef de stat a fost arestat preventiv.

Sarkozy si, inaintea lui, fostul presedinte Jacques Chirac, au mai fost inculpati in afaceri judiciare, dar niciodata nu s-a ajuns la arest preventiv.

Avocatul lui Nicolas Sarkozy, Thierry Herzog, este si el arestat preventiv, de luni, alaturi de alti doi inalti magistrati, Gilbert Azibert si Patrick Sassoust. Anchetatorii vor putea confrunta versiunile celor patru barbati.

Ei incearca sa stabileasca daca Nicolas Sarkozy, 59 de ani, a incercat sa obtina informatii de la un magistrat de rang inalt, Gilbert Azibert, asupra unei decizii a justitiei care il viza, in schimbul promisiunii unui prestigios post la Monaco.

Juridic, traficul de influenta este reglementat de mai multe articole din codul penal si poate ajunge la pedepse care merg de la zece ani de inchisoare la 150.000 de euro amenda, in functie de circumstante. Deocamdata, nimeni nu este urmarit penal in acest dosar, nu a fost pronuntata nicio inculpare si nu se cunosc capetele de acuzare care ar putea fi retinute.

Un presedinte cu telefoanele interceptate

Afacerea isi are geneza in primavara lui 2013. Atunci, a fost emis mandat de interceptare telefonica fata de mai multi apropiati ai lui Nicolas Sarkozy, in cadrul unei anchete care viza acuzatii de finantare de catre Libia condusa de Muammar Gaddafi pentru campania prezidentiala victorioasa din 2007 a lui Sarkozy.

Unul dintre ei, Michel Gaudin, fost sef al politiei nationale si fost sef al politiei din Paris, are mai multe conversatii legate de aceasta ancheta. El pare sa incerce, in zadar, sa afle informatii despre ancheta libiana de la seful informatiilor interne, Patrick Calvar.

Judecatorii decid atunci - o decizie fara precedent in Franta - sa intercepteze conversatiile fostului presedinte, in special telefonul pe care il folosea sub identitatea "Paul Bismuth" pentru a conversa cu Herzog.

Or, discutiile dintre cei doi lasa sa se inteleaga ca se incerca obtinerea de informatii de la Gilbert Azibert asupra unei decizii cruciale asteptata intr-un alt dosar, fara nicio legatura cu cel libian, afacerea Liliane Bettencourt. Nicolas Sarkozy a scapat fara inculpare in acest dosar.

Conversatiile lui Nicolas Sarkozy cu avocatul sau erau legate de agendele fostului presedinte in afacerea Bettencourt. Justitia a decis sa pastreze aceste documente care ar putea fi folosite in alte anchete.

Obstacolele judiciare se multiplica in drumul unei reveniri in politica a lui Nicolas Sarkozy.

Pe langa dosarul finantarilor libiene si cel de trafic de influenta, parchetul din Paris a incredintat judecatorilor financiari o ancheta pentru "fals si uz de fals", "abuz de incredere" si "tentativa de escrocherie", de aceasta data legata de finantarea campaniei din 2012 a lui Nicolas Sarkozy. Mitingurile sale electorale par sa fi fost finantate in parte de UMP, pentru a ascunde o depasire a plafonului autorizat.

Politia studiaza si contractele incheiate intre Elysee si noua institute de sondare a opiniei publice, sub presedintia lui Sarkozy.