Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a cerut miercuri "masuri de urgenta" pentru a pune capat "baii de sange" din estul Ucrainei, regiune care a fost marti teatrul unor confruntari sangeroase in bastionul separatist Donetsk, transmite AFP.

"Nu poate exista nicio justificare pentru continuarea operatiunii punitive a autoritatilor de la Kiev in sud-estul tarii", a declarat Lavrov in cursul unei convorbiri telefonice cu omologul sau german Frank-Walter Steinmeier, potrivit unui comunicat difuzat de MAE rus.

"Este absolut necesar sa fie luate masuri urgente pentru a se pune capat baii de sange si pentru a fi lansat un dialog complet in Ucraina", a adaugat el, in contextul in care premierul ucrainean Arseni Iatseniuk se afla in Germania.

Armata ucraineana a anuntat, marti, ca a preluat controlul asupra aeroportului din Donetsk, oras din estul tarii, dupa lupte cu insurgentii pro-rusi soldate cu 40 de morti, in timp ce OSCE a anuntat ca a pierdut contactul cu patru dintre observatorii sai, scrie AFP.

La cateva ore dupa ce presedintele Vladimir Putin a cerut "oprirea imediata a operatiunii punitive" a armatei in Est, ministrul ucrainean al Afacerilor Externe l-a convocat pe insarcinatul cu afaceri al Rusiei pentru a protesta fata de o noua incursiune a "teroristilor inarmati" din Rusia in Ucraina, in noaptea de luni spre marti.

Degradarea situatiei pe frontul de este intervine in conditiile in care presedintele Petro Poroshenko pregateste intrarea de facto in functie. Miliardar pro-occidental, Poroshenko a primit "sprijinul total" al presedintelui american Barack Obama.

Bastionul rebel din Donetsk nu a cunoscut niciodata un astfel de nivel al violentelor. Potrivit primarului orasului, Olexandr Lukiancenko, 38 de combatanti - separatisti si soldati ucraineni - au murit in urma luptelor. Doi civili au fost de asemenea ucisi in confruntari, care s-au soldat si cu 43 de raniti.

Tot potrivit acestui primar, printre raniti se afla opt cetateni rusi, unii din Cecenia. In ultimele zile, corespondentii AFP au constatat aparitia pe strazile Donetskului a unor combatanti care pareau originari din Caucazul rusesc, dar niciunul dintre acestia nu a dorit sa discute cu ziaristii.