Armata ucraineana a afirmat marti ca a preluat controlul asupra aeroportului din Donetsk, in estul tarii, dupa lupte cu insurgentii pro-rusi soldate cu 40 de morti, in timp ce OSCE a anuntat ca a pierdut controlul cu patru dintre observatorii sai, scrie AFP.

La cateva ore dupa ce presedintele Vladimir Putin a cerut "oprirea imediata a operatiunii punitive" a armatei in Est, ministrul ucrainean al Afacerilor externe l-a convocat pe insarcinatul cu afaceri al Rusiei pentru a protesta fata de o noua incursiune a "teroristilor inarmati" din Rusia in Ucraina, in noaptea de luni spre marti.

Degradarea situatiei pe frontul de este intervine in conditiile in care presedintele Petro Poroshenko pregateste intrarea de facto in functie. Miliardar pro-occidental, Poroshenko a primit "sprijinul total" al presedintelui american Barack Obama.

Bastionul rebel din Donetsk nu a cunoscut niciodata un astfel de nivel de violenta. Potrivit primarului orasului, Olexandr Lukiancenko, 38 de combatabti - separatisti si soldati ucraineni - au murit in urma luptelor. Doi civili au fost de asemenea ucisi in confruntari, care s-au soldat si cu 43 de raniti.

Tot potrivit acestui primar, printre raniti se afla opt cetateni rusi, unii din Cecenia. In ultimele zile, corespondentii AFP au constatat aparitia pe strazile Donetskului a unor combatanti care pareau originari din Caucazul rusesc, dar niciunul dintre acestia nu a dorit sa discute cu ziaristii.

Batalia pentru controlul aeroportului Donetsk a inceput luni prin intrarea in actiune a avioanelor de lupta Mig-29 si Suhoi-25 si prin trimiterea de parasutisti, cu ajutorul elicopterelor, in incinta aeroportului.

Luptele au durat mai multe ore in acest aeroport strategic pentru accesul la estul tarii si pe care separatistii il cucerisera fara violente in cursul noptii de duminica spre luni.

"Aeroportul este sub controlul nostru total. Adversarul a suferit pierderi grele iar noi nu avem pierderi", a afirmat marti ministrul ucrainean de Interne, Arsen Avakov.

La fata locului, tiruri mai putea fi auzite marti la jumatatea zilei, fara a se putea insa determina originea acestora.

-------------------------

Evenimentele zilei in Ucraina:

Ora 19.11: Barack Obama l-a sunat pe presedintele ales al Ucrainei pentru a-l felicita si asigura de sprijinul sau

Ora 18:59 Un ministru din guvernul danez a declarat marti ca se crede ca observatorii OSCE, printre care si un danez, disparuti luni seara, au fost retinuti de separatistii pro-rusi din Ucraina. (Reuters)

"Pot sa confirm ca, din cate stim, un danez trimis ca parte a misiunii de monitorizare OSCE a fost retinut ieri in Ucraina, impreuna cu alti observatori, de catre separatisti inarmati", a declarat ministrul Comertului si Dezvoltarii din danemarca, Mogens Jensen.

Ora 17:44 Autoritati regionale: 36 de morti si 31 de raniti in timpul operatiunii anti-terorite din Donetsk din 26-27 mai

Potrivit unor informtii preliminare facute publice de Departamentul de Sanatate din cadrul Administratiei Regionale din Donetsk, 36 de persoane au murit si au fost aduse la morga, iar alte 31 au fost ranite in cadrul operatiunii anti-teroriste derulate la Donetsk in ziua de 26 mai si in pimele ore al zilei de 27 mai, transmite Interfax Ucraina.

Nu se precizeaza carei parti apartin victimele.

Ora 16:40 Trupele rusesti ar putea sa se retraga incet din zona de langa granita cu Ucraina, desi cea mai mare parte a fortelor raman deocamdata in apropierea frontierei, a declarat marti un oficial NATO, citat de Reuters.

"NATO a observat in ultimele zile unele activitati continue ale trupelor rusesti in apropierea granitei cu Ucraina. Exista unele dovezi ca echipamentele si proviziile sunt impachetate sau pregatite pentru mutarea lor in anumite locuri", a aratat oficialul NATO.

"Activitatea pe care o observam in acest moment ar putea sugera o retragere lenta sau in etape a fortelor. in prezent, cea mai mare parte a fortelor rusesti trimise anterior ramane in vecinattaea granitei", a declarat oficialul NATO sub protectia anonimatului.

Ora 14:50 OSCE anunta ca a pierdut contactul cu o echipa de observatori din regiunea Donetsk (Reuters)

Organizatia pentru Securitate si Cooperare din Europa a anuntat marti ca a pierdut contactul cu una dintre echipele de observatori din a propierea oraului Donetsk din estul Ucrainei, unde au loc confruntari armate intre militanti pro-rusi si fortele guvernamentale.

Echipa internationala se afla luni seara intr-o misiune de patrulare la est de Donetsk cand a fost pierduta legatura cu coordonatorii, a precizat OSCE

￯Nu am reusit sa restabilim pana acum comunicatiile￯, se arata intr-o declaratie de presa.

Ora 13.43: Fortele armate ucrainene au reluat controlul asupra Aeroportului Donetsk, ocupat in week-end de separatisti, a anuntat ministrul de Interne, Arsen Avakov, citat de Kyivpost.com

Ora 13.37: Ministrul de Externe ucrainean a declarat pentru Reuters ca Rusia finanteaza si organizeaza trupe de "teroristi" trimisi in Ucraina

Ora 13:00 Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat marti ca nu a fost luata in considerare o vizita in Rusia a noului presedinte ucrainean, ales in scrutinul de duminica, Petro Poroshenko, transmite Reuters, citand Interfax.

Seful diplomatiei ruse a reiterat apelul Moscovei catre Kiev sa puna imediat punct violentelor din Ucraina.

Lavrov a aratat ca oprirea varsarii de sange din sud-estul tarii este cea mai importanta sarcina pentru noile autoritati ucrainene, transmite Itar-Tass.

Ora 12:55 Vladimir Putin cere orgamizarea unui dialog pasnic intre Kiev si liderii regionali din estul Ucrainei pentru solutionarea crizei, transmite Reuters.