Desi criza din Ucraina continua sa sfideze posibilitatea unei solutionari usoare, presedintele Obama si echipa sa de securitate nationala se uita dincolo de conflictul imediat pentru a crea o noua abordare pe termen lung pentru Rusia, care aplica o versiune actualizata a strategiei de izolare folosita in timpul Razboiului Rece, scrie New York Times.

Obama si PutinFoto: kremlin.ru

Urmand strategia de dupa al Doilea Razboi Mondial de contracarare a Uniunii Sovietice si a ambitiilor sale globale, presedintele Obama se axeaza pe izolarea Rusiei lui Vladimir V. Putin prin taierea legaturilor sale economice si politice cu restul lumii, limitand ambitiile sale expansioniste in propria vecinatate si transformand-o intr-un stat paria.

Obama a ajuns la concluzia ca, chiar daca exista o solutie la actualul impas privind Crimeea si estul Ucrainei, el nu va avea niciodata o relatie constructiva cu Vladimir Putin, sustin asistenti de la Casa Alba. Ca urmare, Obama isi va petrece ultimii anii doi ani si jumatate din mandat incearcand sa reduca la minimum perturbarile pe care Putin le-ar putea provoca, sa pastreze orice cooperare marginala care mai poate fi salvata, iar in rest sa il ignore pe liderul de la Kremlin in favoarea altor zone de politica externa in care exista sanse de progres.

"Aceasta este strategia pe care ar trebui sa o urmarim", a declarat Ivo H. Daalder, fostul ambasador american la NATO si acum presedinte al Consiliului de la Chicago pentru Afaceri Globale. "Daca doar stai acolo, esti increzator si cresti treptat costurile din ce in ce mai mult pentru Rusia, asta nu iti rezolva problema Crimeei si, probabil, nu iti rezolva problema din estul Ucrainei. Dar ar putea sa iti rezolve problema ruseasca", a declarat Daalder.

Manifestarea acestui mod de gandire poate fi vazuta in alegerea lui Obama pentru urmatorul ambasador la Moscova. Desi oficial aceasta nu este definitiva, Casa Alba se pregateste sa il numeasca pe John F. Tefft, un diplomat de cariera care anterior a servit ca ambasador in Ucraina, Georgia si Lituania.

Cand cautarile au inceput in urma cu cateva luni, oficialii administratiei Obama erau initial sceptici fata de numirea lui Tefft, fiindu-le teama ca experienta sa in fostele republici sovietice care au incercat sa scape de influenta Moscovei ar putea irita Rusia. Acum, au declarat oficialii, nu mai exista nicio reticenta in a ofensa Kremlinul.

Intr-adevar, Obama retuseaza pentru o noua era abordarea fata de Moscova lansata de catre diplomatul George F. Kennan in 1947 si care a dominat strategia americana pana la caderea Uniunii Sovietice. Prioritatea administratiei este de a mentine un consens international impotriva Rusiei, care sa includa si China, un sustinator traditional al Moscovei in Consiliul de Securitate al Organizatiei Natiunilor Unite.

Totusi, in timp ce se contureaza abordarea pe termen lung a lui Obama, o alta dezbatere tacuta, privind cat de departe ar trebui sa mearga abordarea pe termen scurt, tulbura administratia sa. Pana in prezent, in fata unui presedinte prudent - care nu vrea sa faca un pras prea mare de teama sa nu mearga mai departe decat si mai prudentii parteneri europeni ar fi dispusi sa mearga si sa nu riste economiile fragile de pe ambele maluri ale Oceanului Atlantic - au avut castig de cauza consilierii economici si asistentii de la Casa Alba care au indemnat la o abordare masurata.

Casa Alba a pregatit o alta lista de oficiali si institutii din Rusia care urmeaza sa fie sanctionate in urmatoarele cateva zile, daca Moscova nu respecta acordul incheiat joi la Geneva, asa cum anticipeaza consilierii lui Obama. Insa, in absenta unei escaladari dramatice, presedintele american nu va extinde masurile punitive pentru sectoare intregi ale economiei ruse, asa cum unii oficiali ai administratiei ar prefera.

Factiunea mai agresiva din Departamentul de Stat si din cel al Apararii a devenit din ce in ce mai frustrata, ingrijorata mai ales de posibilitatea ca Obama sa para prea slab si sa trimita, fara intentie, mesajul ca nu mai baga in seama Crimeea dupa anexarea sa de catre Rusia. Acesti politicieni au insistat pentru sanctiuni mai rapide si mai cuprinzatoare, insa notele lor trimise la Casa Alba au ramas fara raspuns. Obama nu a impus sanctiuni nici macar pentru o lista de cetateni rusi care au incalcat drepturile omului, aflata in asteptare pentru aprobare din iarna trecuta.

"Se joaca cu noi", a afirmat, referindu-se la rusi, senatorul Bob Corker din Tennessee, republicanul cel mai mare in rang din Comitetul de Relatii Externe, exprimand un sentiment impartasit si de unii politicieni din interiorul administratiei Obama. "Vom continua sa ne uitam la ceea ce fac si sa incercam sa raspundem la acest lucru", a declarat senatorul republican vineri pentru CNN. "Dar se pare ca, atunci cand facem asta, dam nastere unei politici care este intotdeauna cu o zi in urma si cu un dolar mai saraca", a adaugat Bob Corker.

Punctul de vedere predominant in Aripa Vestica a Casei Albe este insa faptul ca, in timp ce Putin pare deocamdata ca se bucure de succes, liderul rus va descoperi in cele din urma cat de mult rau economic a adus tarii sale. Consilierii lui Obama au remarcat caderea bursei rusesti si a rublei, scurgerea de capital din tara si reticenta tot mai mare a investitorilor straini fata de extinderea afacerilor din Rusia.

Acestia sustin ca, desi sanctiunile americane si europene nu au vizat inca parti largi ale economiei ruse, au trimis un mesaj afacerilor internationale, si ca este suficienta amenintarea unor masuri mai ample pentru a produce un efect de racire. In cazul in care economia Rusiei sufera pe termen lung, sustin inalti functionari americani, atunci implicit ar urma sa fie afectata legatura lui Putin cu poporul rus, bazata pe o crestere economica promitatoare la schimb cu un control politic din ce in ce mai mare.

Asta nu se poate insa intampla repede si, intre timp, Obama pare hotarat sa nu lase subiectul Rusia sa ii domine presedintia. Desi Obama isi petrece o multime de timp ocupat cu criza ucraineana, aceasta nu pare sa-l absoarba, noteaza NY Times. Vorbind in privat cu vizitatorii sai, este mai probabil ca presedintele sa aduca in discutii subiecte precum reforma sanatatii si republicanii din Congres, mai degraba decat Vladimir Putin. Ucraina, le spune el oamenilor, nu este o preocupare majora pentru majoritatea americanilor, acestia fiind axati pe economie si pe alte probleme mai apropiate de casa.

Dupa ce s-a intors dintr-o calatorie in Europa efectuata luna trecuta, Obama si-a concentrat programul public in jurul unor probleme precum formarea profesionala si salariul minim. Chiar si dupa ce echipa sa diplomatica a ajuns la un acord, saptamana trecuta la Geneva, pentru detensionarea crizei, Obama a iesit in fata presei la Casa Alba nu pentru a vorbi despre asta ci pentru a lauda succesul programului Obama Care.

Reporterii au intrebat, oricum, despre Ucraina, asa cum presedintele stia ca se va intampla, ocazie cu care si-a exprimat scepticismul cu privire la perspectivele acordului de la Geneva pe care secretarul sau de stat, John Kerry, tocmai il negociase. Iar atunci cand un reporter a revenit la subiectul conferintei, programul de sanatate, Obama a exclamat fericit: "Da , hai sa vorbim despre asta."

Asta reprezinta o schimbare remarcabila fata de inceputul presedintiei lui Obama, cand liderul de la Casa Alba vorbea despre visele pentru forjarea unui nou parteneriat cu Rusia. Acum intrebarea este cat de mult din relatia dintre cele doua tari a mai ramas si mai poate fi salvat. Obama a ajutat Rusia sa obtina admiterea in Organizatia Mondiala a Comertului, acum incearca sa ii limiteze accesul la pietele financiare externe.

Dar cele doua parti nu au taiat complet legaturile. Trupe si echipamente americane trec, in continuare, pe teritoriu rus in drum spre si din Afganistan. Astronauti din cele doua tari sunt in prezent impreuna pe orbita pe Statia Spatiala Internationala, aprovizionata de catre rachete rusesti. Un program comun de dezafectare a vechiilor sisteme de arme rusesti nu a fost intrerupt.

Inspectiile nucleare in temeiul Tratatului New Start pentru controlul armelor, pe care Obama l-a semnat in primul sau mandat, continua. Air Force inca se bazeaza pe rachete cu motoare rusesti pentru a lansa sateliti militari in spatiu, desi acest aspect se afla in discutii. Statele Unite ale Americii nu si-au schimbat pozitia fata de Rusia in OMC, iar administratia Obama lucreaza in continuare cu Rusia la dezarmarea Siriei de arsenalul chimic si la negociere un acord cu Iranul pentru reducerea programului sau nuclear.

"Nu poti izola totul de la o inrautatire generala a relatiei si a retoricii", a declarat Graham Allison, director al Centrului pentru Stiinta si Afaceri Internationale Belfer de la Universitatea Harvard si consilier asupra politicii de aparare si asupra Rusiei in mai multe administratii. "Dar exista inca afaceri cu prioritate foarte mare pe care trebuie sa incercam sa le facem cu Rusia".

Totusi, relatia nu poate reveni nici la normal, chiar daca situatia ucraineana se solutioneaza in curand, declara specialistii. "S-a inregistrat, intr-adevar, o schimbare mare fata de Rusia, nu numai aici, ci si in mare parte a Europei", a declarat Robert Nurick, un expert pe probleme rusesti in cadrul Consiliul Atlantic. "O multime de vechi ipoteze despre ceea ce facem si unde mergem si ce era posibil s-au dus, si vor continua sa fie duse atata timp cat Putin ramane (la Kremlin - n.red.)".

Nurick declarat pentru NY Times ca discutiile au inceput deja in interiorul administratiei cu privire la unde si in ce conditii Statele Unite s-ar putea angaja, pe viitor, in cooperari cu Rusia. "Dar eu nu imi pot imagina aceasta administratie cheltuind prea mult capital politic pe aceasta relatie, exceptand pentru gestionare astfel incat celelalte lucruri la care tine mai mult decat la Rusia sa nu fie afectate prea grav", a spus acesta.