Trupele rusesti amplasate in numar mare de-a lungul granitei cu Ucraina isi camufleaza pozitiile si stabilesc linii de aprovizionare care ar putea fi folosite pentru o desfasurare de durata, starnind ingrijorari ca Moscova nu efectueaza exercitii militare, asa cum sustine, ci se pregateste pentru o alta incursiune in forta, relateaza Wall Street Journal, citand oficiali ai Pentagonului.

Tanc T-72 MBT, din dotarea armatei ruse, in timpul unui exercitiu militarFoto: mil.ru

O astfel de interventie militara ar putea avea loc fara avertisment, pentru ca Rusia a amplasat deja o varietate de forte militare necesare pentru asemenea operatiuni, sustin oficiali americani pusi la curent cu cele mai recente informatii obtinute din regiune.

Viteza cu care Kremlinul maseaza trupe la granita cu tara vecina si eforturile de camuflare a fortelor si a echipamentelor au alimentat temerile Washingtonului, in parte pentru ca serviciile de informatii americane intampina dificultati in a evalua intentiile presedintelui rus Vladimir Putin.

Miscarile de trupe si camuflajul echipamentului sugereaza ca Putin pozitioneaza forte militare in eventualitatea in care decide sa extinda rapid anexarea peninsulei Crimeea, punand stapanire pe o bucata mai mare din teritoriul Ucrainei, in pofida amenintarilor unor noi sanctiuni impuse de Occident.

Kremlinul a aparat desfasurarile de trupe ca exercitii militare legitime realizate pe teritoriu rus.

"Este, in esenta, o problema ce tine de intentiile liderului. Cui ii spune Putin, in cazul in care face asta, care sunt planurile sale?", arata un oficial din administratia Obama, citata de WSJ.

"Evident pregateste lucrurile pentru cazul in care vrea sa intre (in Ucraina - n.red.). Intrebarea este daca s-a luat sau nu decizia politica de a face acest lucru", a adaugat oficialul american.

Statele Unite estimeaza ca Rusia are pe pozitii in jur de 50.000 de militari pregatitit pentru posibile operatiuni. Aici sunt inclusi cei ce participa la exercitii militare de-a lungul granitei ucrainene si militarii rusi din Crimeea.

Oficialii occidentali anuntau ulterior ca ca Rusia are in jur de 20.000 de oameni amplasati de-a lungul granitei cu Ucraina, si 25.000 de militari in Crimeea.

Un oficial ucrainean a afirmat insa joi ca numarul trupelor ruse in regiune se ridica la 100.000 de militari, estimare pe care un oficial american a catalogat-o ca "mult prea mare".

"Nu numarul conteaza cel mai mult. Acum au oricum destui militari sa intre, indiferent (de numar - n.red.), si compozitia potrivita pentru a fi periculosi. Ceea ce conteaza este intentia. Si nu avem o idee clara care este aceasta", a declarat oficialul de la Washington.