O noua evaluare clasificata intocmita de serviciile de informatii americane concluzioneaza ca exista o probabilitate mai mare decat se credea pana acum ca fortele ruse sa intre in estul Ucrainei, scrie corespondentul CNN la Pentagon, Barbara Starr, pe blogul Security Clearance al CNN.

Doi oficiali din cadrul administratiei americane au descris evaluarea, dar au refuzat sa-si decline identitatea, din cauza naturii sensibile a informatiilor.

Oficialii au subliniat ca nimic nu e cert, dar ca au existat mai multe semnale ingrijoratoare in ultimele trei-patru zile.

"Asta ne-a facut sa ne gandim ca probabilitatea unei noi incursiuni a Rusiei este mai mare decat se credea pana acum ", a spus unul dintre oficiali.

Potrivit lor, mobilizarea fortelor ruse aminteste de actiunile militare ale Moscovei inainte de interventiile in Cecenia si Georgia, atat din punctul de vedere al numarului de trupe, cat si al inzestrarii lor.

Oficiali din cadrul armatei americane si a serviciilor secrete au informat Congresul asupra acestei evaluari.

Ulterior, mai multi membri republicani ai Comisiei pentru servicii armate din Camera Reprezentantilor au trimis, miercuri seara, o scrisoare clasificata la Casa Alba in care si-au exprimat ingrijorarea cu privire la recentele evolutii.

Potrivit unei versiuni neclasificate a scrisorii, obtinuta de CNN, membrii Comisiei au sentimentul "urgentei si alertei, pe baza noilor informatii aflate in posesia Comisiei".

Comisia spune ca exista "o profunda neliniste ca Moscova ar putea invada estul si sudul Ucrainei, presand spre vest pana in Transnistria si sa incerce de asemenea sa preia teritorii din tarile baltice".

Transnistria este o regiune separatista a Republicii Moldova, precizeaza jurnalista CNN.

Membrii Comisiei amintesc ca generalul Philip Breedlove, comandantul fortelor NATO in Europa, a mentionat faptul ca rusii dispun de suficiente forte pentru a intreprinde actiuni in acele zone.

Oficialii americani cred ca cei peste 30.000 de militari rusi amplasati de-a lungul frontierei cu Ucraina, impreuna cu fortele ruse suplimentare plasate in stare de alerta si mobilizate sa intervina, ii ofera presedintelui rus Vladimir Putin posibilitatea de a patrunde rapid in Ucraina, fara ca Statele Unite sa poata anticipa cand se va intampla acest lucru.

Evaluarea serviciilor secrete americane semnaleaza mai multe aspecte noi, precum:

- Faptul ca trupele ruse amplasate la granita cu estul Ucrainei - care depasesc 30.000 de militari - sunt "semnificativ mai numeroase" decat sunt necesare pentru "exercitiile" pe care Rusia sustine ca le efectueaza si nu exista niciun semn ca aceste forte fac vreo miscare in sensul revenirii la bazele lor.

- Faptul ca trupele ruse de la granita cu Ucraina includ un numar mare de unitati "motorizate" care se pot deplasa rapid. Forte speciale aditionale, trupe aeropurtate, transport aerian si alte unitati de care ar fi nevoie par a fi mobilizate intr-un grad mai ridicat in alte locuri din Rusia.

- De asemenea, exista informatii secrete suplimentare ca si mai multe forte ruse "intaresc" zona de granita, potrivit ambilor oficiali. Toate trupele sunt pozitionate pentru o posibila actiune militara.

- Trupele ruse deja desfasurate in zona de granita includ artilerie antiaeriana si blindate.

Statele Unite cred ca Rusia ar putea decide sa intre in estul Ucrainei pentru a crea un pod terestru care sa o lege de Crimeea.

Astfel, convingerea e ca fortele ruse se vor indrepta spre trei orase ucrainene: Harkov, Luhansk si Donetsk, pentru a putea stabili accesul terestru spre Crimeea. Fortele ruse sunt in prezent pozitionate in interiorul si in jurul regiunilor Rostov, Kursk si Belgorod, potrivit informatiilor serviciilor secrete americane.