Parlamentarii rusi ar trebui sa analizeze criza din Ucraina, precum si toate "revolutiile colorate", pentru a apara mai bine cetatenii rusi de terorism si extremism, a declarat joi presedintele Vladimir Putin, adaugand totodata ca drepturile si libertatile cetatenilor trebuie protejate, relateaza RIA Novosti.

"In legatura cu o analiza a tuturor revolutiilor colorate, inclusiv a recentelor evenimente din Ucraina, in mod evident ar trebui sa le analizam pentru a ne proteja cetatenii de tirania diversilor fanatici, de tirania elementelor teroriste si a indivizilor cu vederi extreme", le-a spus Putin membrilor Consiliului Federatiei (camera superioara a parlamentului rus).

Rusia a descris revolta de luna trecuta de la Kiev drept o lovitura de stat ilegala si fascista, determinand Moscova sa ia masuri pentru protejarea etnicilor rusi Ucraina, noteaza RIA Novosti.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat saptamana trecuta ca Rusia colecteaza "toate datele care arata faradelegile neo-nationalistilor si extremistilor", precum si cele cu privire la violentele care au cuprins tara in timpul si dupa revolta.

"Fara indoiala, trebuie sa analizam evenimentele care se petrec in jurul nostru - in sfera informationala si in miscarile de protest", a spus Putin. "Dar va cer sa nu vedeti aceste evenimente drept un motiv pentru orice limitare substantiala a libertatilor civile si a dreptului cetatenilor de a-si exprima liber opiniile", a punctat el.

Potrivit RIA Novosti, remarca lui Putin vine ca raspuns la un discurs sustinut de Andrei Klishas, un inalt membru al Consiliului Federatiei, care a declarat ca Rusia ar trebui sa invete din revolta sangeroasa din Ucraina si sa-i condamne pe cei care incalca legea in cursul adunarilor publice la pedepse penale.

"Revolutiile colorate" sunt miscarile care au generat schimbari de regimuri in mai multe republici ex-sovietice la mijlocul anilor 2000, cu rezultate ambigue. Proteste pasnice au grabit schimbarea puterii in Georgia, in 2003, si in Ucraina, in 2004, prima miscare fiind denumita revolutia trandafirilor iar cea de-a doua revolutia portocalie. O revolutie a lalelelor, mult mai violenta, a avut loc in Kirghistan in 2005.