Riscul unui razboi intre Ucraina si Rusia creste, a avertizat duminica ministrul ucrainean al Afacerilor Externe, Andriy Deshchitsa, potrivit AFP.

Intrebat la postul american ABC despre "riscurile" de a asista la un conflict militar intre Kiev si Moscova, el a raspuns: "Acestea cresc. Devin din ce in ce mai ridicate."

"Situatia este chiar mai exploziva decat era in urma cu o saptamana", a avertizat el. "In acest moment, daca trupele rusesti invadeaza Ucraina in regiunle estice, va fi dificil sa le ceri ucrainenilor care traiesc acolo sa nu raspunda la aceasta invazie militara", a mai spus ministrul.

El a dat asigurari ca tara sa a recurs la "toate masurile diplomatice si alte sanctiuni economice si financiare pentru a opri rusii", insa Ucraina "nu stie ce are in care Putin si ce va decide".

Intre timp, generalul Philip Breedlove, comandantul suprem al fortelor NATO din Europa a declarat ca NATO trebuie sa isi repozitioneze fortele militare si sa intensifice capacitatea de reactie, in contextul riscului unei interventii ruse in regiunea separatista Transnistria si in estul Ucrainei.

"Trebuie sa ne gandim la aliatii nostri, la pozitionarea fortelor in Alianta si la sporirea capacitatii de reactie, astfel incat sa fim acolo pentru aparare, daca va fi nevoie, in principal in zona baltica si in alte locuri", a spus generalul Breedlove.

Potrivit serviciilor de spionaj americane, exista unitati ruse pe toata frontiera de est a Ucrainei, la o distanta de 50 de kilometri de frontiera.

Rusia are ample efective militare la frontiera de est a Ucrainei, iar Alianta Nord-Atlantica este "foarte preocupata" de riscul unei amenintari la adresa regiunii separatiste Transnistria, a declarat generalul american Philip Breedlove, comandantul suprem al fortelor NATO din Europa, citat de NBC News, citat de Mediafax.

"Efectivele ruse stationate la frontiera estica a Ucrainei sunt foarte numeroase si sunt pregatite de operatiuni", a avertizat generalul Philip Breedlove, subliniind ca Alianta Nord-Atlantica este "foarte preocupata" de riscurile la adresa securitatii regiunii separatiste Transnistria, care oficial apartine Republicii Moldova.

"Exista suficiente trupe ruse la frontiera de est a Ucrainei pentru a fi trimise in Transnistria daca se ia aceasta decizie; acest lucru este foarte ingrijorator. Rusia se comporta mai mult ca un adversar decat ca partener", a subliniat Breedlove.

In paralel, ministrul ucrainean al Apararii, Andrei Parubi, a avertizat ca armata rusa este pregatita sa atace Ucraina in "orice moment", pentru ca obiectivul presedintelui rus Vladimir Putin nu este doar Crimeea, ci intregul teritoriu ucrainean.

"Obiectivul lui Vladimir Putin nu este Crimeea, ci intreaga Ucraina. Trupele ruse sunt mobilizate la frontiere si sunt pregatite sa atace in orice moment", a declarat Andrei Parubi, secretarul Consiliului ucrainean pentru Securitate Nationala si Aparare.