Presedintele american, Barack Obama, a ordonat sanctiuni impotriva unor persoane si entitati responsabile de subminarea institutiilor democratice din Ucraina, anunta joi Casa Alba, potrivit Reuters, noteaza Agerpres. Liderul de la Casa Alba a anuntat ca autorizeaza impunerea de restrictii de viza "ca raspuns la incalcarea in curs de catre Rusia a suveranitatii si integritatii teritoriale a Ucrainei".

Barack ObamaFoto: Reuters

UPDATE Presedintele rus Vladimir Putin nu se numara printre persoanele vizate, a declarat joi un oficial din administratia Obama, citat de Reuters.

"Sanctionarea unui sef de stat reprezinta o circumstanta neobisnuita si extraordinara, si nu vom incepe numirile facand acest lucru", a spus oficialul american.

Totodata, Barack Obama a autorizat prin decret blocarea conturilor "celor care sunt direct implicati in destabilizarea Ucraina, inclusiv in interventia militara din Crimeea", a precizat Departamentul de Stat american intr-un comunicat separat, informeaza AFP.

Ordinul, a precizat Casa Alba, este "un instrument flexibil care va permite SUA sa-i sanctioneze pe cei care sunt direct implicati in destabilizarea Ucrainei si nu exclude luarea altor masuri daca situatia continua sa se deterioreze".

In plus, Departamentul de Stat va impune restrictii de viza pentru un anumit numar de oficiali si persoane fizice, fapt ce reflecta o decizie politica de refuzare de vize pentru cei responsabili sau complici in punerea in pericol a suveranitatii si integritatii teritoriale a Ucrainei.

In acelasi timp, Departamentul de stat a anuntat ca ia in considerare adaugarea de nume cetateni rusi din Ucraina la celabra lista Magnitsky.