Un proiect de lege in vederea aderarii Ucrainei la NATO a fost inregistrat miercuri in Rada Suprema (parlamentul de la Kiev), informeaza ITAR-TASS, citatat de Agerpres.

Textul de lege a fost elaborat de parlamentarii formatiunii 'Batkivscina' (a Iuliei Timosenko si actualului premier Arseni Iateniuk), care considera ca ''statutul Ucrainei de nealiniere la niciun bloc militar nu aduce tarii garantii de securitate''.

Proiectul propune aducerea unor amendamente la legile privind securitatea nationala si politica interna si externa a tarii, amendamente care definesc obiectivul de integrare euro-atlantica si aderarea Ucrainei la Alianta Nord-Atlantica ca strategie a politicii externe a Ucrainei.

Legea, care stabilea politica de nealiniere a Ucrainei la niciun bloc militar, a fost adoptata de parlament la 1 iulie 2010, dupa venirea la putere a presedintelui Viktor Ianukovici, destituit in februarie de Rada Suprema in urma violentelor din capitala ucraineana.

Proiectul de lege mentionat ar putea fi aprobat fara probleme, avandu-se in vedere noua coalitie creata in Rada Suprema sub denumirea "Alegerea europeana' si care este formata din 250 de parlamentari apartinand formatiunilor care au sustinut miscarea de contestare de la Kiev, precum 'Batkivscina', 'Udar' (a fostului campion la box Vitali Kliciko), 'Svoboda' (condusa de nationalistul Oleg Tiagnibok).

Anuntul despre initiativa legislativa a 'Batkivscina' survine dupa ce, anterior, au aparut informatii privind faptul ca Ucraina duce negocieri pentru instalarea pe teritoriul sau a unor elemente din scutul antiracheta in schimbul unui ajutor financiar din partea SUA, informatii dezmintite de Ministerul de Externe de la Kiev.