Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) va trimite 35 de militari neinarmati in Ucraina pentru a evalua in teren situatia, au decis miercuri 18 state membre a OSCE. Decizia vine in urma unei solicitari adresate de catre autoritatile de la Kiev.

Militari in misiune OSCEFoto: OSCE

18 state participante la OSCE au fost de acord sa trimita cate doi reprezentanti in Ucraina, a anuntat organizatia. Astfel, tarile care vor participa sunt: Canada, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Ungaria, Irlanda, Letonia, Lituania, Norvegia, Polonia, Slovacia, Suedia, Turcia, Marea Britanie si Statele Unite.

Potrivit OSCE, vizita va avea loc in baza Capitolului III din Documentul de la Viena din 2011 ce permite gazduirea voluntara de vizite care sa risipeasca ingrijorari cu privire la activitati militare suspecte. Astfel, Ucraina a cerut tuturor statelor participante la OSCE sa trimita reprezentanti militari in perioada 5 - 12 martie, incepand cu Odessa.

"Speram ca aceasta vizita militara va ajuta la detensionarea situatiei in Ucraina. Realizand o analiza obictiva a elementelor din teren, OSCE va avea o pozitie mai buna pentru a lua o decizie politica prin dialog privind actuala criza", sustine secretarul general al OSCE, Lamberto Zannier.

Despre situatia din Ucraina, LIVE TEXT: