Presedintele rus Vladimir Putin a insarcinat guvernul sa examineze posibilitatea acordarii unui ajutor umanitar republicii autonome ucrainene Crimeea, a anuntat joi seara purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agentia de presa Ria Novosti.

'Întrucât administrația din Crimeea a solicitat un ajutor umanitar din partea Rusiei, președintele a însărcinat guvernul să studieze această posibilitate', a explicat purtătorul de cuvânt citat.

Potrivit Reuters, liderul rus a dispus să fie continuate contactele cu 'partenerii de la Kiev' pentru dezvoltarea legăturilor comerciale și economice bilaterale, precum și consultările cu partenerii din străinătate ai Moscovei, între care Fondul Monetar Internațional (FMI) și G8, în scopul de a oferi un sprijin financiar 'real' Ucrainei, potrivit Mediafax.

Locuitorii din peninsula Crimeea au lansat la 25 februarie o acțiune pe o 'perioada nedeterminată' în fața sediului parlamentului din Simferopol (capitala regiunii), în semn de protest față de noile autorități de la Kiev. Manifestanții cer organizarea unui referendum care să permită populației să aleagă viitorul statut al Crimeii: să rămână republică autonomă în cadrul Ucrainei, să devină stat independent sau să se alipească la Rusia.

Regiune populată în principal de vorbitori de limba rusă, Crimeea a fost atașată în 1954 la Ucraina, într-o epocă în care făcea parte din fosta URSS. A fost o decizie pur formală, întrucât transferul de teritoriu a fost efectuat în interiorul aceluiași stat. După căderea URSS în 1991, Crimeea a rămas în cadrul Ucrainei, dar a obținut statut de republică autonomă.