Fragilizat de aparitia unei a doua interceptari telefonice compromitatoare, premierul turc Recep Tayyip Erdogan a inasprit joi tonul fata de liderul musulman Fethullah Gulen, pe care il acuza ca ar complota impotriva sa, provocandu-l sa se confrunte cu el la urne, in Turcia, scrie AFP.

Vizat deja personal de scandalul de coruptie care zguduie tara de doua luni, Erdogan s-a aparat ca de obicei, atacand, de aceasta data, pentru prima oara, direct pe predicatorul Fethullah Gulen.

"O Hodja (cel care preda invataturile Coranului)", a afirmat acesta, intr-o reuniune electorala la Burdur (vest), cu o luna inainte de alegerile municipale din 30 martie, "daca nu ai nimic de ascuns, revino in patria ta si intra in politica".

"Fa politica, dar nu te angaja in actiuni de provocare care ar putea sa ameninte securitatea nationala si stabilitatea Turciei", a continuat seful guvernului, in fata catorva mii de partizani ai sai.

De la vasta ancheta anticoruptie care a vizat cateva zeci de apropiati ai si, in 17 decembrie, Erdogan a facut din confreria lui Gulen, mult timp un aliat al sau, dusmanul numarul 1.

Premierul i-a reprosat acestuia ca manipuleaza anchetele care vizeaza majoritatea islamo-conservatoare aflata la putere de la finele lui 2002 pentru a-i destabiliza guvernul.

Gulen a parasit Turcia in 1999 pentru a scapa de o serie de anchete care il vizau direct. Acum, traieste in Statele Unite, Pennsylvania.

Acest barbat fragil si discret de 74 de ani, care predica un islam foarte orientat spre Occident, conduce o vasta retea de scoli, asociatii si presa, foarte influenta in politie, justitie si mediul turc de afaceri. Desi dispune de anumita forta pe esichierul politic, a refuzat intotdeauna sa se implice oficial.

Pentru a-i contra actiunile, primul ministru a lansat de cateva saptamani o vasta campanie de epurari in conducerea politiei si in magistratura, acuzate ca adapostesc un adevarat "stat in stat".

Interceptarile telefonice

Aceasta noua ofensiva vine dupa difuzarea unei serii de convorbiri telefonice cu fiul sau Bilal, fara insa ca autenticitatea acestora sa fie confirmata oficial.

Intr-o prima inregistrare, postata pe internet luni seara, Erdogan i-a ordonat fiului sau sa faca sa dispara sume mari de bani - este citata suma de 30 de milioane de euro - la doua ore dupa lansarea operatiunii anticoruptie din 17 decembrie.

O a doua inregistrare, publicata miercuri seara, il prezinta pe primul ministru cerandu-i fiului sau sa refuze o suma de 10 milioane de dolari propusa de un om de afaceri, considerata insuficienta. "Nu accepta", il sfatuieste, "vei vedea ca va sfarsi prin a ne da ceea ce a fost promis".

Ca si dupa prima inregistrare, Erdogan a denuntat joi un "montaj nedemn" si a promis ca va aduce in fata justitiei autorii.

Miercuri, Consiliul national de securitate (MGK), care reuneste principalii responsabili si sefi de servicii secrete si armata, a evocat pe indelete "structuri si activitati care aduc atingere securitatii nationale".

Aceasta aluzie la confreria lui Gulen a fost interpretata drept semnul unei declansari iminente a unei ofensive judiciare impotriva acestei "organizatii paralele" vinovata, potrivit lui Erdogan, de "inalta tradare" in beneficiul "altor tari".

Aceste dezvaluiri au starnit din nou ingrijorarea pietelor financiare si au provocat o noua recadere a lirei turcesti (LT), cotata joi dupa-amiaza la 2,2290 LT pentru un dolar si 3,0506 LT pentru un euro.