Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a ripostat marti denuntand un "atac atroce", dupa difuzarea unei conversatii telefonice care il plaseaza in centrul scandalului de coruptie care agita Turcia, scrie AFP.

Difuzata luni seara pe internet, aceasta inregistrare, a carei autenticitate nu a fost confirmata din surse independente, il pune pentru prima oara in discutie personal pe Erdogan, precipitand apelurile opozitiei la demisie.

In discursul saptamanal in fata deputatilor Partidului Justitiei si Dezvoltarii (AKP), seful guvernului a calificat conversatia difuzata pe YouTube drept un "montaj indecent" si "atac atroce".

"Niciodata nu vom ceda (...) doar poporul poate decide sa ne demita si nicio alta persoana", a spus acesta.

Fara nicio surpriza, Erdogan a acuzat inca o data confreria predicatorului musulman Fethullah Gulen, mult timp un aliat al sau, ca a orchestrat acest nou atac "regizand o piesa (de teatru) imorala".

De mai multe saptamani, premierul reproseaza organizatiei lui Gulen, foarte influenta in politie si justitie, ca a creat un "stat paralel" si ca manipuleaza anchetele anticoruptie impotriva guvernului sau, pentru a-l destabiliza inaintea alegerilor municipale (30 martie) si prezidentiale (august 2014).

In inregistrarea publicata luni seara, un barbat, prezentat ca fiind Erdogan, il sfatuieste pe un altul, care ar fi fiul sau Bilal, sas se debaraseze rapid de 30 de milioane de euro. Aceasta inregistrare ar fi fost facuta cu cateva ore dupa arestarea, in 17 decembrie, a zeci de apropiati ai regimului, suspectati de coruptie.

Inregistrarea a inflamat retelele sociale si opozitia, care acuza coruptia guvernului ilsamo-conservator aflat la putere din 2002.

"Am verificat din trei sau patru surse diferite. Aceste inregistrari sunt la fel de reale ca si muntele Ararat", a afirmat seful principalului partid de opozitie, Kemal Kilicdaroglu. "Luati un elicopter, fugiti in strainatate sau demisionati", i-a transmis acesta lui Erdogan.

De pe bancile parlamentului, contestarea s-a extins in strada, unde circa o mie de studenti ai universitatii tehnice din Ankara au perturbat inaugurarea, de catre seful statului, a unui bulevard trasat prin mijlocul arborilor din campusul lor.

Au existat ciocniri intre studenti si fortele de ordine, care au folosit gaze lacrimogene si tunuri de apa pentru a-i dispersa.

Coincidenta sau nu, publicarea acestor inregistrari intervine la cateva ore dupa dezvaluirile a doua ziare apropiate regimului si care acuza magistrati din tabara lui Gulen ca au dispus interceptarea ilegala a telefoanelor a mii de persoane, printre care si Erdogan si seful serviciilor secrete (MIT) Hakan Fidal.