Xi Jinping, liderul Partidului Comunist Chinez (PCC), a mers joi, insotit de alti inalti conducatori, la mausoleul lui Mao Zedong de la Beijing pentru a participa la o ceremonie discreta de marcare a 120 de ani de la nasterea acestuia, relateaza Agerpres, citand AFP.

Xi, alaturi de alti sase inalti conducatori ai comitetului permanent al biroului politic al PCC, organul decizional de cel mai ridicat nivel, s-a inclinat de trei ori in fata ramasitelor mumificate ale fondatorului Chinei comuniste, a relatat agentia Xinhua. "Ei si-au amintit impreuna de realizarile glorioase ale tovarasului Mao", potrivit aceleiasi surse.

Mao continua sa ramana o personalitate admirata de majoritatea chinezilor, in conditiile in care o cenzura stricta mentine in obscuritate dezastruoasele sale campanii politice ce s-au soldat cu milioane de morti, in timpul foametei provocate de asa-numitul "Mare salt inainte" (1958-1961) si a unui adevarat razboiului civil declansat de "revolutia culturala" (1966-76).

Desi un ciclu de douasprezece decenii poarta o semnificatie aparte in traditia chineza, Xi Jinping a cerut ca omagierea lui Mao sa ramana "solemna, simpla si pragmatica".

Astfel, un spectacol de gala menit sa marcheze aceasta aniversare la Palatul Poporului din Piata Tiananmen a scos in cele din urma orice referire la Mao din titlul sau. Denumirea originala, "Soarele cel mai rosu, camaradul Mao este cel mai scump in inimile noastre", a fost inlocuita cu "Imn pentru natiune", iar documentele ce promovau evenimentul au fost modificate pentru a marca, de fapt, cea de-a 65-a aniversare de la fondarea regimului, conform Nanfang Dushi Bao.