Senatul Statelor Unite a respins proiectul bugetului federal temporar adoptat de Camera Reprezentantilor, o situatie ce risca sa blocheze activitatile institutiilor de stat.

Cei 54 de senatori democrati, care dispun de o majoritate, au votat impotriva textului care ar fi permis finantarea statului federal incepand de marti dimineata dar care ar afecta legea privind sistemul medical propusa de presedintele Barack Obama, potrivit Mediafax.

In aceasta situatie, cele doua Cemere ale Congresului SUA, fiecare controlata de partide diferite, au la dispozitie doar zece ore pentru adoptarea unui text bugetar comun si pentru a evita blocarea activitatilor agentiilor federale.

Impactul direct al blocarii activitatilor guvernului federal din SUA in lipsa unui acord privind bugetul, care pare tot mai probabila, ar fi relativ mic in ceea ce priveste cresterea economica, dar ar putea avea efecte indirecte defavorabile, potrivit analistilor citati de MarketWatch.

"In timp ce efectul blocajului nu ar afecta grav cresterea economiei SUA, impactul asupra increderii populatiei si oamenilor de afaceri ar putea fi substantial", a declarat Gennadiy Goldberg, analist la TD Securities. TD Securities estimeaza ca fiecare saptamana de blocaj al activitatilor guvernului federal ar putea taia cresterea economica cu 0,2 puncte procentuale.

Ce s-ar putea intampla daca Bugetul nu va fi aprobat:

Incetinirea cresterii economice.

  • Bloomberg vorbeste despre o reducere a cresterii in trimestrul al patrulea cu 1,4 procente. Estimarea este mult mai severa decat ceea ce s-a intamplat in 1996 (conflictul pe buget din Congres dintre Bill Clinton si republicani) la ultima cand economia a scazut cu 0,25 procente. Analistii citati de MarketWatch sustin insa ca impactul asupra cresterii economice va fi unul minim de doar 0,2%. La nivelul actual al dolarului, aceste costuri de administrare ar fi de aproape 2,1 miliarde de dolari.
  • Nu vor mai fi bani pentru plata obligatiunilor.
  • Banca centrala a SUA (Fed) si-ar putea regandi politica de sustinere a pietei bursiere dupa ce hotarase recent sa continue politica economica de cumparare de obligatiuni. Incertitudinea din piata se face deja simtita pe Wall Street.
  • Plafonul de indatorare. Se va pune problema unei noi majorari a plafonului de indatorare a SUA. Retinem negocierile interminabile dintre Barack Obama si republicani din 2011. "Atentia se indreapta spre impactul mai sever al mentinerii plafonului de indatorare", considera analisti ai Nomura Group.
  • Investitii majore ar putea fi stopate sau amanate.
  • Sectorul imobiliar va fi grav afectat prin scaderea numarului de imobile cumparate. Mai multe proiecte imobiliare majore vor fi stopate.
  • Activele imobiliare ale bancilor vor fi serios afectate.
  • Toate cele 368 de parcuri si muzee nationale se vor inchide, inclusiv marile muzee de arta si istorie si gradina zoologica din Washington, potrivit Mediafax.

Concedieri si amanari de plati

  • Se va recurge automat la o reducere a cheltuielilor publice insotite de concedieri din aparatul de stat. Jumatate dintre cei 800.000 de angajati civili ai Pentagonului, cel mai mare angajator public, ar intra in concediu fara plata. 95% dintre cei 16.000 de angajati ai Agentiei pentru Mediu (EPA), care se ocupa de reglementarile privind mediul si poluarea, vor fi trimisi acasa. Majoritatea agentiilor federale vor avea efectivele reduse, cu peste 80 la suta in unele cazuri.
  • Intarzieri in plata salariilor bugetarilor si a pensiilor.
  • Multi angajati vor fi trimisi in concediu fara plata.

Miza negocierilor: Reforma medicala propusa de Obama. Va fi afectata legea privind sistemul medical propusa de presedintele Barack Obama. Institutele nationale de sanatate (NIH), centrele de cercetare medicala vor inceta din nou sa accepte pacienti pentru tratamente experimentale.

  • Se vor produce blocaje serioase in activitatea agentilor federale.
  • Se va redeschide discutia despre majorarea impozitelor si taxelor, in special pentru persoanele cu venituri mari.

Vezi aici si o infografie interactiva cu veniturile si cheltuielile SUA pe zile (2011)