Televiziunea germana N-TV prezinta dispunerea strategica a fortelor militare de miercuri, 28 august, si sustine ca primele rachete occidetale ar putea lovi Siria chiar joi. "Deja maine ar putea primele zbura primele rachete americane catre Siria. Patru distrugatoare sunt pe pozitie in estul Mediteranei, avioanele de lupta americane ar putea interveni din Creta si din Iordania, britanicii pot sa sprijine actiunea din Cipru. Daca se implica armata federala, nu e clar. Dupa sondajul de opinie Forsa, doua treimi dintre nemti sunt impotriva", se arata in reportajul televiziunii de stiri.

In apropierea coastelor Libanului sunt 220 de soldati germani care „fac vama“,incercand sa impiedice traficul de arme catre Siria. Iar in Turcia se afla 300 de soldati germani care ajuta cu rachetele „Patriot“ securizarea granitei catre Siria. „Este posibil ca avioanele-cisterna germane sa fie puse in functiune, in cadrul misiunilor de atac aeriene, iar militarii germani sa ia parte la operatiunile de supraveghere, in cazul in care ar fi solicitate de fortele armate ale SUA“, mai precizeaza N-TV.

Luni, purtatorul de cuvant al Guvernului, Steffen Seibert, a declarat ca Germania e pregatita pentru „consecinte“, in cazul in care se confirma acuzatiile impotriva regimului Baschar-Al-Assad, de a fi folosit arme chimice impotriva populatiei. Acest vag si nedeterminat e tipic pentru „stilul Merkel“, care isi lasa astfel deschise, oricare dintre optiuni.

Ea este sustinuta de presedintele Comisiei pentru Politica Externa din Bundestag, Ruprecht Polenz (CDU), care considera ca interventia militara fara mandatul Consiliului de Securitate al ONU e legitima, daca armele chimice au folosite impotriva populatiei civile. „Daca Consiliul de securitate al UNO, din cauza unei blocade a veto-urilor nu actioneaza, comunitatea internationala ramane in continuare solicitata si indreptatita sa actioneze“ a spus el pentru Handelsblatt Online, invocand Responsibility to protect – R2P al ONU, care ar furniza „o indubitabila baza de drept al popoarelor“.

Un alt politician crestin-democrat, Philipp Missfelder, spune insa ca „Germania nu poate sa actioneze decat in context NATO, UE sau ONU. Eu insa nu vad un astfel de mandat“ a precizat purtatorul de cuvant pe probleme de politica externa al CDU, din Bundestag. Partidul Verzilor se pronunta si el pentru mandatul ONU si clarificarea „vinei“ in folosirea armei chimice, in Siria.

Candidatul la functia de cancelar din partea social-democratilor la alegerile din 22 septembrie, Peer Steinbrück (SPD), incurajeaza orasele si comunele germane sa primeasca mai multi sirieni care cer azil politic. „Pana acum, au venit la noi circa 4.500 de sirieni. Tarile vecine Siriei au preluat insa peste un milion de refugiati de razboi“ a spus el, pentru Stuttgarter Zeitung.

Dar ce spune presa germana despre puterea economica si militara a SUA? „Printr-o combinatie de profunda indatorare si un sistem politic controversat si incapabil de actiune, prin SUA adie un vant de Grecie“, scrie miercuri ziarul de stinga Berliner Zeitung, in articolul „SUA in fata colapsului financiar“. „Daca Congresul nu ridica limita superioara a indatorarii, statul va fi insolvent, pana la mijlocul lunii octombrie“, ar fi avertizat ministrul de finante al SUA, Jack Lew, intr-o scrisoare trimisa senatorilor si deputatilor americani.

Consecintele ar fi neplata obligatiilor guvernamentale: salarii ale functionarilor publici si ajutoarele sociale. In plus, investitorii si-ar pierde increderea si n-ar mai pune la dispozitie credite. „Acest scenariu ar putea speria pietele financiare si aduce consecinte incalculabile pentru economia noastra“, ar fi adaugat ministrul de finante american, citat de publicatia germana.

Iar Lew nu este singurul care trage semnalul de alarma. James Hamilton, profesor de economie la Universitatea din California, a publicat recent un studiu in care a calculat ca „muntele datoriilor SUA se ridica la 70 de mii de miliarde de dolari, aproape de sase ori mai mult decat cifra oficiala“, dupa cum il citeaza Deutsche Witschafts Nachrichten.

Guvernul american si-ar ascunde adevaratul bilant al datoriilor, iar deficitul ar fi si mai mare, este de parere si Laurence J. Kotlikoff, fost consultant economic in cabinetul Reagan. „Daca adunam scadentele de plata si le scadem din incasarile din impozite, ajungem la o diferenta de 211 mii de miliarde de dolari. Aceasta este adevarata noastra indatorare“, a spus Kotlikoss intr-un interviu de radio, citat de publicatia economica germana.