Premierul israelian Benjamin Netanyahu a avertizat duminica, intr-un interviu la o televiziune americana, ca Israelul ar putea lua masuri militare privind programul nuclear al Iranului inaintea Statelor Unite, informeaza AFP.

"Suntem mai aproape de Iran decat Statele Unite ale Americii. Noi suntem mai vulnerabili, deci trebuie sa abordam aceasta problema de a opri Iranul, probabil, inaintea SUA", a declarat Netanyahu.

"In Iran exista un nou presedinte, Hassan Rohani, care il critica pe predecesorul sau numindu-l lup in piele de lup, dar el este lup in piele de oaie....zambeste in timp ce fabrica bombele. Ei sunt aproape de linia rosie, dar inca n-au trecut-o", a completat premierul israelian, cu referire la capacitatile Iranului de a dezvolta prima arma nucleara.

"Ei se apropie de linia rosie. Nu au depasit-o inca", a declarat din nou premierul israelian, referindu-se la pragul incepand de la care Iranul va fi, in opinia sa, capabil sa fabrice prima sa arma nucleara. "Este necesar sa li se spuna, fara vreo ambiguitate, ca acest lucru nu va fi permis", a continuat liderul israelian.

In opinia premierului Iranul dispune de aproximativ 190 de kilograme de uraniu imbogatit la un nivel de 20% din cele 250 de kilograme necesare in vederea fabricarii unei bombe atomice, scrie Mediafax.

Hassan Rohani, un lider religios moderat, a fost ales pe 14 iunie la conducerea Iranului si ii va succeda lui Mahmoud Ahmadinejad pe 3 august.

Un oficial israelian a avetizat, in acelasi timp, ca Iranul ar putea sa incerce sa prezinte o oferta marilor puteri, cu care urmeaza sa se intalneasca marti pe tema programului sau nuclear controversat.

Teheranul ar putea sa propuna "o oprire temporara" a imbogatirii uraniului sau chiar "o conversie posibila la un nivel inferior a unei parti a uraniului imbogatit la nivelul de 20%", cu scopul de a obtine o "anulare partiala a sanctiunilor" internationale.

"Aceasta este o concesie nesemnificativa", a declarat pentru AFP oficialul israelian, sub protectia anonimatului, apreciind ca acest lucru ar constitui "alt exemplu al politicii deliberate a regimului iranian care incearca sa insele comunitatea internationala".

"Israelul se va opune total unei asemenea idei iraniene si va respinge propuneri care nu vor include (...) o oprire completa a oricarei imbogatiri a uraniului, retragerea din Iran a oricarui material imbogatit, inchiderea instalatiei ilegale de la Qom si oprirea totala a activitatii la reactorul de plutoniu", a mai declarat aceasta sursa.

Netanyahu a refuzat, de asemenea, sa confirme sau sa infirme informatii aparute in presa americana potrivit carora Israelul este responsabil de mai multe explozii la depozite de munitie in Siria, in apropierea orasului portuar Lattakia, pe 5 iulie.

Oublicatia britanica Sunday Times a relatat in weekend caIsraelul, in cooperare cu Statele Unite, s-ar afla la originea raidurilor din 5 iulie care au vizat rachete depozitate in portul sirian Latakia, dupa ce vineri CNN scria vineri ca Israelul a efectuat raiduri aeriene impotriva acestor depozite cu scopul de a impiedica utilizarea unor rachete impotriva flotei sale.

"Imediat ce se intampla ceva in Orientul Mijlociu este acuzat Israelul", a comentat Netanyahu. "Nu obisnuiesc sa spun ceea facem sau nu facem. Pot sa va spun ca politica mea este sa impiedic transferul de arme periculoase catre (miscarea siita libaneza) Hezbollah si alte grupari teroriste", a adaugat el.

Potrivit cotidianului american, care citeaza oficiali americani sub protectia anonimatului, raidul aerian viza rachete de croaziera antinava de tip Iahont, vandute regimului de la Damasc de catre Rusia.