Ora 20.15 Politia a tras cu grenade lacrimogene si a folosit tunuri de apa la Ankara pentru a dispersa manifestantii veniti sa participe la o vasta miscare de contestare impotriva guvernului, scrie AFP.

Proteste in TurciaFoto: Agerpres/AP

Acest nou puseu de violenta vine dupa ce mii de sindicalisti au invadata piata Kizilay, din centrul capitalei Ankara, pentru a cere demisia premierului Recep Tayyip Erdogan.

Ambulantele au evacuat cel putin patru persoane.

Ora 17:55 Ministrul turc de externe, Ahmet Davutoglu, a avut o convorbire telefonica, marti seara, cu omologul sau John Kerry, pentru a-si exprima nemutumuirea legata de o serie de comentarii facute de Washington asupra manifestatiilor din Turcia, a declarat, pentru AFP, un dimplomat turc.

"Turcia nu este o democratie de mana a doua", i-a spus Davutoglu lui Kerry, potrivit acestei surse, care a vorbit sub acoperirea anonimatului.

Ora 15.00 Mii de persoane reunite la apelul a doua sindicate au invadat miercuri dupa-amiaza piata Taksim din Istanbul, in a sasea zi de manifestatii impotriva primului ministru Recep Tayyip Erdogan, anunta AFP.

Plecati din doua locuri diferite, manifestantii, agitand drapele rosii sau albe, au patruns in piata Taksim, centrul miscarii de contestare care agita Turcia, cerand demisia sefului guvernului.

"Taksim, rezista, muncitorii vin", scandau protestatarii.

Cel putin 10.000 de manifestanti, unii dintre ei purtand insigne cu efigia fondatorului Turciei moderne, Mustafa Kemal Atatürk, au defilat in capitala Ankara.

"Aceasta natiune nu se va inclina in fata ta!", au strigat acestia.

Nabermedya transmite imagini LIVE de la protestele din piata Taksim.

Watch live streaming video from revoltistanbul at livestream.com

Ora 13:54: Protestatarii au solicitat, miercuri, inlocuirea sefilor Politiei din Istanbul, Ankara si alte orase, dupa ce acestia au utilizat forta impotriva manifestantilor.

Ora 12:58 Conturile de email ale premierului turc Erdogan au fost sparte de hackeri.

Hackerii au anuntat miercuri ca au atacat sistemele guvernamentale turce si au obtinut informatii confidentiale cu privire la personalul din biroul premierului Tayyip Erdogan legate de proetstele anti-guvernamentale.

O sursa din biroul premierului a confirmat ca conturile de email au fost tinta unui atac de tip phishing, insa a afirmat ca cei afectati au fost scosi din retea.

Activistii, autointitulat Anonymous Turcia, au afirmat intr-o declaratie postata pe Twitter ca nu vor face publice numere de telefon obtinute si vor publica doar acele parole ale unor conturile care nu contin informatii clasificate.

Ora 12:15: Doua federatii sindicale importante anunta ca se vor solidariza cu protestatarii anti-guvernamentali si vor scoate oameni in strada in toata tara. Sindicatele ameninta si cu greve in sectoare importante. Potrivit AFP, in Turcia sunt asteptate noi manifestatii in marile orase, miercuri seara, inaintea revenirii joi, in tara, a premierului Erdogan, aflat in vizita in nordul Africii.

Manifestantii cer demisia primului ministru, precum si eliberarea protestatarilor arestati in ultimele zile, si ameninta ca nu vor renunta la proteste.

Mii de protestatari au iesit din nou in strada, in noaptea de marti spre miercuri, la Ankara si Istanbul, in cea de-a 6-a zi de proteste. La Istanbul, mii de manifestanti au ocupat din nou, marti seara, Piata Taksim, in timp ce la Ankara, protestatarii au incercat sa patrunda in birourile premierului Recep Tayyip Erdogan. Fortele de ordine au folosit gaze lacrimogene si tunuri cu apa pentru a-i imprastia pe manifestanti. Premierul Erdogan se afla aseara intr-o vizita in nordul Africii.

Protestele din Turcia, indreptate initial impotriva reducerii suprafetelor verzi din Parcul Gezi din Istanbul - unde exista planul de reconstruire a cazarmei otomane Topcu Kislasi, care ar deveni un complex turistic, avand inclusiv un mall - au devenit o actiune indreptata impotriva premierului Recep Tayyip Erdogan, criticat pentru politicile cu caracter islamist. Premierul a anuntat luni ca este dispus sa renunte la planul de construire a unui mall in cadrul complexului, precizand ca poate decide construirea unei moschei in locul mall-ului.

Manifestatiile s-au soldat pana acum cu cel putin un mort si 1.700 de raniti.

Recep Tayyip Erdogan, aflat la putere din anul 2002, este liderul Partidului pentru Dreptate si Dezvoltare (AK), format pe structurile unei foste miscari islamiste. Saptamana trecuta, Parlamentul turc a aprobat o lege care interzice vanzarea si consumul de bauturi alcoolice in intervalul orar 22.00 - 6.00, o situatie care a nemultumit tinerii turci. Acuzat de atitudine islamista, Erdogan a dat asigurari ca este determinat sa respecte caracterul laic al statului turc.