Ucraina a facut vineri un prim pas spre integrarea in Uniunea vamala a unor foste republici sovietice, dominata de Moscova, o decizie denuntata de fostul premier Iulia Timoshenko drept o schimbare a orientarii strategice a tarii, scrie AFP.

Primul ministru Mikola Azarov a semnat in cadrul unei reuniuni care a avut loc la Minsk un memorandum prin care se acorda Ucrainei un reprezentant permanent la reuniunile Uniunii vamale.

Aceasta este in prezent formata din Rusia, Kazahstan si Belarus, iar Moscova preseaza de mai multi ani Kievul sa renunte la orientarea europeana si sa se indrepte spre est.

"Uniunea vamala este pentru noi principalul partener comercial. Anul trecut, schimburile comerciale au atins 64 de miliarde de dolari", a declarat Azarov.

"De acum, vom participa la pregatirea documentelor in cadrul Uniunii si vom avea un reprezentant permanent", a adaugat acesta, in fata ziaristilor.

"Este un prim document semnat cu Ucraina", a afirmat, la randul sau, rusul Viktor Hristenko, care conduce Uniunea vamala.

Documentul este semnat pe fondul unei nete agravari a relatiilor dintre Kiev si Uniunea Europeana, dupa inchiderea, in 2011, a fostului premier si opozant Iulia Timoshenko, denuntata de UE, care suspecteaza o persecutie politica.

"Ne-ati socat cu vestea privind schimbarea cursului strategic" al Ucrainei, i-a scris Timoshenko presedintelui Viktor Ianukovici.

"Aceasta decizie contrazice legile ucrainene care au fixat clar aspiratiile europene ale Ucrainei pe termen lung si scurt", a adaugat aceasta.