Minaretul Marii Moschei a Omeiazilor din Alep, bijuterie istorica a acestei metropole din nordul Siriei, s-a prabusit miercuri, rebelii si regimul acuzandu-se recipoc au distrus acest monument, scrie AFP.

"Minaretul moscheii istorie a Omeiazilor, in jurul caruia au avut loc lupte violente in ultimele luni, s-a prabusit miercuri", a anuntat Observatorul sirian pentru drepturile omului, fara alte precizari.

"Tancurile (armatei) au inceput sa traga in directia minaretului pana s-a prabusit", a spus un rebel, intr-un videoclip postat pe internet miercuri. Acesta a dezmintit prezenta unor tragatori in minaret. "Ne era teama ca minaretul va fi vizat" de armata, spune el.

La randul sau, televiziunea de stat a afirmat ca luptatori ai Frontului jihadist Al-Nosra "au aruncat in aer minaretul moscheii din Alep si apoi au filmat (...) pentru a arunca vina asupra armatei".

Nicio videoclip care sa prezinte momentul prabusirii nu era disponibil pana la publicarea stirii.

"Este posibil ca minaretul sa se fi prabusit singur, din cauza violentelor lupte din ultimele luni", a spus Rami Abdel Rahmane, directorul Observatorului sirian.

In 28 februarie, rebelii au preluat controlul asupra acestei moschei construite in secolul al VIII-lea si reconstruita in cel de-al XVIII-lea.

Moscheea a suferit importante pagube in toamna lui 2012, din cauza luptelor dintre rebeli si soldati.

Relicve apartinand, potrivit traditiei, profetului Mahomed, trei suvite de par si un fragment de dinte, au fost furate.

Moscheea se afla in zona veche a orasului, clasata in patrimoniul UNESCO.