Aproximativ 3.500 de persoane care se opun unui proiect al grupului canadian Eldorado Gold de a exploata o mina aurifera in nord-estul Greciei au protestat sambata la Atena si Salonic, anunta Agerpres. Circa 2.000 de persoane au manifestat in capitala Greciei si alte 1.500 la Salonic pentru a-si exprima ingrijorarea cu privire la riscurile de poluare inerente, in opinia lor, ale proiectului minier.

Protestatarii au cerut de asemenea eliberarea a doi barbati arestati in noaptea de marti spre miercuri in legatura cu un atac in luna februarie impotriva acestui sit aurifer din regiunea Halkidiki la care au participat aproximativ patruzeci de persoane, majoritatea purtand cagule, si care au distrus echipamente si instalatii apartinand Eldorado Gold.

"Vrem paduri, terenuri si apa, nu un mormant de aur!", "Campuri pline de cianura si arsenic, asta ramane dupa extractia aurului!", au scandat protestatarii sambata.

Ca urmare a concesionarii acordate Hellenic Gold, o filiala a Eldorado Gold, de catre guvernul grec pentru exploatarea acestui sit, mediul din aceasta regiune impadurita si turistica din peninsula Halkidiki risca sa fie amenintat, considera localnicii, ecologistii si opozitia de stanga.

Calificand aceste ingrijorari ca fiind nejustificate, compania canadiana a somat guvernul elen sa-i fie protejate investitiile si chiar forta de munca din zona, intr-o tara grav afectata de sase ani de recesiune.