STIRE ACTUALIZATA Parlamentul cipriot a respins marti seara planul european de salvare cu 36 de voturi "impotriva", 19 abtineri si niciun vot "pentru", informeaza AFP. Presedintele Parlamentului de la Nicosia, Yiannakis Omiru a anuntat ca "proiectul a fost respins", vestea fiind primita cu urale de miile de manifestanti adunati in fata sediului Parlamentului.

UPDATE 23:15 Banca Centrala Europeana a luat act, marti seara, de votul negativ al Parlamentului cipriot privind planul UE de asistenta financiara, reiterand ca va furniza necesarul de lichiditati sistemului bancar cipriot, informeaza AFP.

UPDATE 00:03Peer Steinbruck, rivalul social-democrat al Angelei Merkel: "Respingerea planului european de salvare de catre Parlamentul cipriot arata ca acest proiect, negociat cu contributia ministrului de finante Wolfgang Schauble si aprobat de cancelarul Angela Merkel, nu a reusit".

UPDATE 22:16 Zona Euro asteapta o "contraoferta" din partea autoritatilor cipriote dupa ce Parlamentul de la Nicosia a respins planul de salvare din cauza taxei pe depozite bancare, a declarat un responsabil european pentru AFP.

"Asteptam o contraoferta cu efect echivalent", a declarat oficialul pentru AFP, sub acoperirea anonimatului.

UPDATE 21:43 Banca Centrala Europeana (BCE) a luat act de votul negativ de marti dat de Parlamentul cipriot planulului de salvare european si a reiterat ca va furniza Ciprului lichiditatile necesare, a anuntat institutia intr-un mesaj transmis AFP.

"BCE ia act de decizia Parlamentului cipriot si este in contact cu partenerii sai din troica. BCE reitereaza angajamentul sau de a furniza cate lichiditati este necesar, in limitele normelor existente ", a aratat institutia.

UPDATE 21:20 Coalitia de guvernare din Grecia cere zonei euro sa "corecteze" planul de salvare pentru Cipru, a anuntat presedintele Partidului Socialist din Grecia, Evangelos Venizelos, transmite AFP.

"Aceasta este abordarea guvernului", a declarat Venizelos, aliat al guvernul conservator condus de premierul Antonis Samaras. Raspunsul lui Venizelos a fost dat la iesirea de la o intalnire cu prim-ministrul elen si aliatul lor, Fotis Kouvelis (stanga moderata).

UPDATE 20:15 Presedintele parlamentului le-a carut deputatilor sa nu voteze acest plan de salvare si sa spuna "nu santajului".

"Raspunsul nu poate fi decat - Nu santajului", a spus Yiannakis Omiru, de la partidul socialist Edek.

UPDATE 19:50 Ministrul cipriot de Finante, Michael Sarris, a negat zvonurile aparute marti potrivit carora ar urma sa isi dea demisia, transmite Reuters.

Intr-un mesaj transmis agentiei de presa citate, Sarris, aflat la Moscova pentru discutii cu oficiali rusi, a declarat ca nu declarat ca "nu exista niciun adevar" in zvonurile aparute marti.

UPDATE 18:15 Parlamentul cipriot a incepute dezbaterile asupra planului de salvare.

Partidul presedintelui cipriot Nicos Anastasiades se va abtine la vot, a anuntat un membru al partidului. Si, potrivit televiziunii private Sigma, toate celelalte partide politice urmeaza sa se abtina in momentul votului.

Proiectul de lege care prevede exonerarea micilor deponenti de la taxa asupra depozitelor bancare nu va permite colectarea sumei de 5,8 miliarde de euro impusa in cadrul planului de salvare a Ciprului de la faliment, a afirmat marti guvernatorul Bancii centrale, Panicos Demetriades, citat de AFP.

Acesta a afirmat ca scutirea de la taxare a depozitelor mai mici de 20.000 de euro, asa cum prevede proiectul de lege ce va fi examinat la finele acestei zile, "nu va permite colectarea celor 5,8 miliarde de euro, conform acordului cu Eurogrup".

"Daca noi garantam 5,5 miliarde, acest lucru va fi considerat drept o ruptura a acordului si acest lucru nu va fi probabil acceptat", a spus el, citat de agentia CNA.

Parlamentul cipriot urmeaza sa se pronunte marti asupra unui plan de salvare amendat in favoarea micilor deponenti dar aceasta masura, destinata calmarii populatiei din Cipru, risca, potrivit Bancii centrale, sa conduca la anularea ajutorului european, relateaza AFP.

Proiectul de lege revizuit care va fi supus marti aprobarii Parlamentului prevede exonerarea de la plata taxelor a depozitelor sub 20.000 de euro, mentinand taxarea de 6,75% a depozitelor intre 20.000 si 100.000 de euro si de 9,9% pentru valori superioare, potrivit unui corespondent AFP care a consultat acest text.

In contrapartida unui ajutor international de 10 miliarde de euro pentru insula mediteraneana aflata in pragul falimentului, Nicosia s-a angajat sa introduca o taxa exceptionala asupra depozitelor bancare si sa restructureze sectorul bancar al tarii, supradimensionat in raport cu economia reala.

Decizia de sambata, de a taxa toate conturile, a suscitat furia populatiei cipriote.

Luni, Parlamentul cipriot a amanat pentru marti votul asupra planului european de salvare, iar bancile nu vor fi deschide inainte de joi, pentru a evita retragerile masive de bani.

Franta: Exista un consens pentru scutirea de la taxa a impozitelor sub 100.000 euro

Pe de alta parte, ministrul francez al Finantelor, Pierre Moscovici, a afirmat marti ca Zona Euro sustine unanim o exonerare totala a depozitelor bancare mai mici de 100.000 de euro de la plata acestei taxe.

"Am pledat pentru exceptarea depozitelor sub 100.000 de euro de la inceput", a afirmat acesta, inainte de o noua reuniune telefonica cu omologii sai din Zona Euro, pentru a rectifica acordul extrem de criticat de sambata.

"Alegerea acestei optiuni a condus la aparitia de riscuri, riscuri de care ne tememam", a explicat acesta, apreciind ca deponentii ar fi putut avea sentimentul ca un "tabu a fost, daca nu ridicat, cel putin atacat".

Seful FMI, Christine Lagarde, a avertizat, tot marti, ca guvernul cipriot "trebuie in prezent sa puna in aplicare angajamentele asumate".

Reamintind ca FMI saluta acordul cu Nicosia, Lagarde a subliniat ca aceasta solutie este "durabila si in intregime finantata" si a declarat ca sustine pozitia greaca privind o taxare "mai progresiva" a depozitelor bancare.

"Reducerea bancilor la o marime potrivita si restructurarea ordonata sunt unele dintre punctele centrale ale acordului" gasit sambata asupra unui plan de salvare a Ciprului, a subliniat Lagarde.

Bursa cipriota si--a suspendat tranzactiile

Bursa cipriota a anuntat ca isi suspenda tranzactiile marti si miercuri, din cauza inchiderii tututor bancilor din insula.

"Am decis sa suspendam tranzactiile de actiuni pentru a asigura buna functionare a bursei si pentru a proteja investitorii", a argumentat Cyprus Stock Exchange (CSE).

Ministrul cipriot de Finante efectueaza o vizita la Moscova

Ministrul cipriot al Finatelor, Michalis Sarris, se va deplasa marti la Moscova, presa locala afirmand ca ar putea negocia un nou imprumut rusesc pentru insula.

Sarris afirmase luni ca se va deplasa la Moscova pentru a discuta cu oficiali rusi.

Schauble: Oricine isi plaseaza banii in tari unde plateste impozite mai mici trebuie sa-si asume riscul

Ministrul german al Finantelor, Wolfgang Schauble, a avertizat, la randul sau, ca "oricine isi plaseaza banii in tari unde platesc impozite mai mici" trebuie sa-si asume riscul, un mesaj adresat rusilor bogati care vor trebui sa contribuie la salvarea Ciprului.

"Oricine isi plaseaza banii in tari unde platesc impozite mai mici, si posibil unde este mai putin controlat, isi asuma riscul cand bancile din aceste tari nu mai sunt solvabile, este evident", a spus acesta, la postul de radio Deutschlandfunk.

Taxarea depozitelor bancare va afecta multi rusi bogati care si-au plasat banii in Cipru, starnind nemultumirea Moscovei.

Dar, daca acestia nu vor contribui, atunci "contribuabilii europeni vor trebui sa finanteze miliardele de investitii straine in Cipru", a sustinut Schauble, "ceea ce ar fi iresponsabil".