Comisia Europeana isi sfatuieste angajatii care calatoresc in Atena, intr-o nota obtinut de presa din Grecia, sa nu spuna unde lucreaza, sa stea departe de ferestre in timpul unui protest pentru a nu provoca "o reactie agresiva" din partea demonstrantilor si sa nu duca cu ei "documente sensibile" in baruri si restaurante, informeaza blogul Real Time Brussels al Wall Street Journal. Sfaturile de calatorie releva faptul ca unii oficiali europeni se simt amenintati de cetatenii greci care considera institutiile europene vinovate pentru recesiunea din Grecia.

Angajatii sunt sfatuiti, printre altele, sa "inventeze o poveste de viata neinteresanta", pentru a evita posibile atacuri din partea unor atenieni furiosi pe rolul pe care UE in joaca in problemele economice din Grecia. Potrivit emailului, "chiar si cea mai mica reactie poate fi interpretata gresit de catre protestatarii" greci.

"Soferul de taxi care va duce la hotel sau proprietarul magazinului alimentar de pe strada nu trebuie sa stie ca lucrati pentru institutiile europene", explica nota. "Cand sunteti intrebati, vorbiti despre profesia anterioara sau despre profesia celui mai bun prieten."

In partea introductiva a emailului se mai precizeaza ca autoritatile se asteapta ca demonstratiile din aceasta luna din Grecia sa provoace noi victime.

Nota Comisiei Europene a provocat reactii in randul grecilor, presa locala acuzand autoritatile de la Bruxelles ca insulta cetatenii eleni si creaza panica. Maria Damanaki, comisarul UE pentru Grecia, a subliniat ca tara sa este sigura si a cerut o explicatie pentru nota Comisiei.

Emailul a fost publicat pe pagina online a ziarului elen To Vima, insa publicatia nu a explicat cum a intrat in posesia documentului.

Un purtator de cuvant al Comisiei Europene a declarat pentru blogul WSJ Real Time Brussels ca prima parte a emailului, cea in care se vorbeste despre posibile noi victime ale protestelor si semnata cu initiala "J.", nu a fost trimisa de Comisie si nu se stie cine a scris-o. Reprezentantul CE a precizat ca urmeaza sa fie lansata o investigatie.

In ceea ce priveste restul emailului, purtatorul de cuvant a confirmat autenticitatea lui, insa nu a putut preciza daca Comisia emite astfel de note pentru personalul care lucreaza in sau viziteaza alte tari.

Intr-un email transmis sambata, purtatorul de cuvant a precizat ca "Comisia Europeana are o obligatie fata de angajatii sai. Documentul este unul care ofera sfaturi de calatorie de bun-simt, nimic mai mult, nimic mai putin. Este normal ca CE sa ofere astfel de sfaturi pentru siguranta oficialilor. Recomandarile au fost discutate cu politia elena."