Presedintele grupului PPE, Joseph Daul, a comentat discursul premierului britanic David Cameron cu privire la viitorul Marii Britanii in UE, afirmand ca este unul "egoist", care se departeaza de "valorile comune europene", potrivit unui comunicat PPE.

Joseph DaulFoto: Hotnews

Declaratia lui Daul:

"Mi se pare surprinzator ca, dupa patruzeci de ani de parteneriat si decizii comune, unul dintre statele noastre membre descopera ca este nefericit si vrea sa renegocieze termenii pentru un viitor comun. Este chiar mai uimitor faptul ca este un ministru conservator, care incercarca sa stearga contributiile predecesorilor sai, cum ar fi prim-Winston Churchill, Macmillan Harold, Heath Edward, Margaret Thatcher, si John Major, care a contribuit la faurirea Uniunii Europene de astazi.

Nu vom renegocia principiile fundamentale care au ne-au redat pacea si prosperitatea pe acest continent; principii care au fost negociate si acceptate de catre Regatul Unit timp de patruzeci de ani.

De saizeci de ani, Europa a lucrat pentru a crea un model care ramane un far pentru restul lumii. Anul trecut am primit Premiul Nobel pentru Pace. Europa nu inseamna numai state nationale. Nu vorbim doar despre o piata unica, o moneda unica sau despre un set de standarde comune. Europa este mai presus de toate o comunitate cu un destin comun, cu valori comune, bazate pe solidaritate si responsabilitate.

Discursul primului-ministru se departeaza de aceste valori comune, se departeaza de un viitor impreuna. Regatul Unit a avut mereu de castigat cand a lucrat impreuna cu partenerii sai, nu impotriva lor.

Astazi, mi-e teama ca acest lucru a fost facut pentru scopuri electorale mai mult decat in beneficiul cetatenilor britanici. Europa nu poate fi luata ostatic pana in 2017.

Vreau ca Regatul Unit sa fie un stat membru cu drepturi depline al Uniunii Europene, vreau un Regat Unit european la fel ca Franta europeana, Germania europeana. Europa are nevoie de 27 de state membre care sunt pe deplin europeane. Mai mult decat orice, avem nevoie de o Europa unita, o Europa integrata, o Europa politica si cred ca fiecare stat membru poate contribui la acest lucru."