Rusia sfatuieste Turcia sa nu instaleze rachete de tip Patriot in apropiere de granita cu Siria, dar o incurajeaza in schimb sa incerce gasirea unei solutii politice, a sustinut joi Ministerul rus al Afacerilor Externe, potrivit AFP.

"Militarizarea frontierei turco-siriene este un semn ingrijorator", a declarat purtatorul de cuvant al MAE rus, Alexander Lukashevich, comentand cu privire la cererea facuta de Ankara la NATO pentru instalarea unor sisteme de aparare antiaeriana Patriot pe teritoriul sau, la frontiera cu Siria.

"Sfatul nostru pentru colegii turci este altul: utilizarea potentialului lor de influenta asupra opozitiei siriene pentru a se ajunge cat mai repede la demararea unui dialog intersirian, si nu sa-si arate muschii pentru a provoca o intorsatura periculoasa a situatiei", a adaugat acesta.

"Am vazut reactia partenerilor nostri de la NATO", a spus purtatorul de cuvant. "In mod evident, asemenea demersuri nu cresc optimismul cu privire la o solutie politica rapida" in Siria, a mai declarat purtatorul de cuvant al diplomatiei ruse.

Miercuri, Turcia a cerut oficial NATO instalarea de rachete de aparare antiaeriana si antiracheta de tip Patriot de-a lungul granitei cu Siria.

Statele Unite, si Franta indeosebi, s-au declarat in favoarea unei asemenea cereri.

Secretarul general al Aliantei Nord-Atlantice, Anders Fogh Ramussen, a anuntat ca organizatia analizeaza "fara intarziere" cererea turca. Dintre cele 28 de state membre NATO, doar Germania, Olanda si Statele Unite poseda baterii de rachete Patriot.

Rusia, partenera de mult timp a regimului sirian, caruia ii furnizeaza la randul sau armament, in pofida criticilor occidentale, a blocat de trei ori in cadrul ONU, alaturi de China, rezolutiile occidentale care vizeaza presiuni prin amenintarea cu sanctiuni pentru regimul de la Damasc.