Urme de explozibil au fost descoperite recent de experţii polonezi pe epava avionului prezidenţial polonez care s-a prăbuşit în aprilie 2010 la Smolensk, în Rusia, scrie marţi cotidianul conservator polonez Rzeczpospolita, potrivit Mediafax. "Testele au confirmat prezenţa unor urme de TNT şi nitroglicerină pe 30 de scaune. Aceste substanţe au fost descoperite la joncţiunea dintre carlingă şi o aripă", sustin jurnalistii polonezi.

UPDATE: Parchetul din Polonia a dat asigurari, marti, ca nicio urma de explozibil nu a fost descoperita pe epava avionului prezidential polonez care s-a prabusit in aprilie 2010 la Smolensk, asa cum scrisese presa de la Varsovia. "Nu este adevarat ca au fost descoperite urme de TNT sau de nitroglicerina la interiorul sau la exteriorul epavei aparatului de zbor", a declarat Ireneusz Szelag, purtatorul de cuvat al Parchetului Militar, care a condus ancheta privind catastrofa aviatica, citat de AFP.

Potrivit unei ipoteze a experţilor citaţi de Rzeczpospolita, aceste urme de explozibil ar putea proveni de la obuze neexplodate prezente în număr mare în regiunea Smolensk (vestul Rusiei), care a fost teatrul unor lupte crâncene în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Contactat marţi dimineaţă, purtătorul de cuvânt al Parchetului militar polonez care supraveghează ancheta privind catastrofa de la Smolensk, Zbigniew Rzepa, a refuzat orice comentariu. El a anunţat că Parchetul se va pronunţa în legătură cu aceste descoperiri în jurul prânzului.

Teste efectuate imediat după catastrofă de experţii ruşi şi polonezi au exclus prezenţa unor materiale explozibile pe rămăşiţele aparatului.

"Trebuie să aflăm înainte de toate concluziile Parchetului, interpretările sale, să ştim care este sursa eventuală a acestor substanţe, descoperite conform cotidianului. Toate celelalte vor depinde de aceasta", a declarat marţi dimineaţă purtătorul de cuvânt al Guvernului, Pawel Gras, pentru postul public de televiziune TVP.

Avionul preşedintelui polonez Lech Kaczynski s-a prăbuşit la 10 aprilie 2010 în timp ce încerca să aterizeze pe o ceaţă densă la Smolensk, provocând moartea celor 96 de persoane aflate la bordul său. Teoriile conspiraţioniste privind acest accident circulă în continuare în Polonia.

Delegaţia poloneză urma să asiste la Katin, în apropiere de Smolensk, la ceremoniile de comemorare a 70 de ani de la masacrul ofiţerilor polonezi prizonieri ai Armatei Roşii de către poliţia secretă sovietică în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.