Guvernatorul statului New York si primarul Washingtonului au declarat vineri stare de urgenta o data cu apropierea uraganului Sandy, care ar putea lovi in urmatoarele zile coasta de nord-est a Statelor Unite, informeaza Mediafax. Sandy se indreapta incet spre coasta americana dupa ce a lovit zona Caraibelor, provocand moartea a 41 de persoane. Uraganul a fost poreclit "Frankenstorm" de unii meteorologi deoarece combina elementele unui ciclon tropical cu cele ale unei furtuni de iarna. Reuters relateaza ca previziunile specialistilor arata ca fenomenul are toate elementele necesare pentru a se transforma intr-o "super-furtuna" cu efecte catastrofice.

  • UPDATE 2 Ciclonul tropical Sandy a castigat putere, fiind catalogat, din nou, ca uragan de categoria 1, a anuntat Centrul American pentru Uragane, citat de Reuters.

In jurul orei 12:00 GMT (8:00 EDT - ora de vara a Coastei de Est, 15:00 ora Romaniei), centrul localizat in Miami a anuntat ca a inregistrat in interiorul furtunii o viteza a vantului de 120km/ora, ceea ce inseamna ca Sandy a avansat la stadiul de uragan de categoria 1.

"Super-furtuna", cum a inceput sa fie catalogat fenomenul, era localizata la aproximativ 540 de kilometri sud-est de Charleston (statul Carolina de Sud) si avanseaza pe o traiectorie nord/nord-est fiind asteptata sa loveasca zona de nord-est a coastei americane in decursul saptamanii viitoare.

  • UPDATE 1 Potrivit Reuters, uraganul Sandy a fost retrogradat sambata la rangul de furtuna tropicala.

Guvernatorul Andrew Cuomo a "declarat stare de urgenta in (statul - n.r.) New York pentru a se pregati pentru un eventual impact al uraganului Sandy", a declarat acesta intr-un comunicat de presa. La randul sau, primarul New York-ului Michael Bloomberg a precizat in cadrul unei conferinte de presa ca autoritatile locale iau asteapta trecerea furtunii peste New York incepand cu duminica seara. Acesta a prevenit ca este vorba despre "o furtuna foarte periculoasa" si a invitat localnicii sa "fie atenti la informatiile publicate".

"Responsabilii vor lucra in weekend pentru a se asigura ca locuitorii (Washingtonului - n.r.), companiile si infrastructura sunt pe cat se poate de pregatite pentru consecintele acestei furtuni", a declarat la randul sau primarul capitalei americane Vincent Gray. Acesta mentioneaza printre consecintele eventuale "ploi puternice, drumuri inundate, rafale violente de vant si intreruperi ale energiei electrice, precum si inundatii de-a lungul Potomac", fluviul care traverseaza orasul.

Sandy, care a provocat 41 de morti in Caraibe, traversa vineri insulele Bahamas si ameninta sa loveasca imediat dupa weekend coasta de nord-est a Statelor Unite, chiar mai puternic decat uraganul Irene care a ucis 47 de persoane in 2011.

Potrivit estimarilor meteorologilor, acesta ar putea lovi direct New York la inceputul saptamanii. Specialistii spera ca uraganul sa scada in intensitate inainte sa loveasca coasta americana si sa fie retrogradat la rangul de furtuna tropicala, ramanand totusi insotit de cantitati importante de precipitatii incepand cu luni, arata Mediafax.

"Lucram alaturi de partenerii nostri federali si locali pentru a urmari evolutiile furtunii si a organiza un raspuns coordonat", a precizat Cuomo.

Bloomberg a declarat la randul sau ca lucreaza "in prezent pentru [...] a asigura ca daca oamenii vor trebui evacuati, vom avea la dispozitie 65 de adaposturi complet aprovizionate". Primarul a adaugat ca o oprire a ciculatiei trenurilor de la periferii si a autobuzelor este posibila. Aeroporturile new-yorkeze JFK, LaGuardia si Newark, care adapostesc fiecare zilnic milioane de calatori, ar putea de asemenea fi paralizate.

Cu toate acestea, Michael Bloomberg a sfatuit populatia sa ramana calma, subliniind posibilitatea ca furtuna sa piarda din intensitate pana atunci, asa cum a fost in cazul Irene care nu a trecut direct pe deasupra orasului.

"Aceasta furtuna ar putea doar sa ne faca sa spunem ᅡIata, plouaᅡ si nimic mai mult. Speram ca asa va fi", a declarat acesta. "Credeam ca Irene o sa fie un adevarat dezastru pentru orasul nostru si in final nu am avut practic nicio paguba".