Israelul ar trebui sa adere la Tratatul de neproliferare nucleara (TNP) pentru ca o denuclearizare a Orientului Mijlociu sa se concretizeze, a declarat ambasadorul Iranului la Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA), Ali Asghar Soltanieh, citat de RIA Novosti.

"Aderarea regimului sionist la TNP este conditia Iranului pentru a participa la Conferinta pentru denuclearizarea Orientului Mijlociu", a spus Soltanieh, adaugand ca Iranul considera ca regiunea ar trebui sa fie complet denuclearizata.

Emisarul iranian a facut apel la statele lumii sa puna presiune pe Israel pentru a semna tratatul.

Conferinta de la Helsinki pe tema denuclearizarii Orientului Mijlociu este programata pentru sfarsitul lui 2012 sau inceputul lui 2013 si sustinuta in special de catre Statele Unite.

Israelul a anuntat deja ca nu va participa la conferinta, sustinand ca "denuclearizarea Orientului Mijlociu ar putea fi luata in considerare numai dupa instaurarea in prealabil a unei relatii de pace si incredere intre toate statele din regiune".

Israelul este considerat singura putere nucleara din Orientul Mijlociu, banuindu-se ca ar detine intre 200 si 400 de focoase nucleare, arata RIA Novosti. Desi este membru al AIEA, statul evreu nu este semnatar al Tratatului de neproliferare a armelor nucleare si a ignorat pana acum apelurile internationale de a adera la acesta.