"Spectrul plagiatului" bantuie Europa, dupa ce mai multi politicieni cu functii importante au fost acuzati de plagiat iar o parte au demisionat din aceasta cauza in ultimele 18 luni, ceea ce "zguduie" universitati europene respectate, scrie BBC intr-un articol de opinie semnat de un profesor de la o universitate din Berlin si ilustrat pe website cu fotografia lui Victor Ponta.

Ponta in BBCFoto: captura ecran

Mai multe tari europene, in special Germania, au considerat multa vreme ca nu este necesar sa arunce asupra plagiatului mai mult decat o privire superficiala, existand o incredere in puterea medicului academic si stiintific de a se curata singur, noteaza Debora Weber-Wulff, profesor de stiinte media si informatica la Universitatea de Stiinte Aplicate din Berlin.

Insa in luna februarie s-a descoperit ca ministrul Apararii din Germania, Karl-Theodor zu Guttenberg, a plagiat mai multe pasaje in dizertatia de doctorat. Initial, cand presa a scris despre acest lucru, zu Guttenberg a negat ca ar fi facut ceva gresit, catalogand acuzatiile drept "absurde".

In cateva zile, mai multe persoane au format un grup wiki pe care l-au numit GutenlPLag Wiki in care au demonstrat ca ministrul a plagiat, si acesta a fost nevoit sa demisioneze.

Acelasi site a descoperi plagiatul altor persoane importante din Germania si are in prezent 27 de cazuri documentate.

Politicieni cu probleme similare exista si in alte parti din Europa, continua autorul, amintind de cazul lui Ioan Mang, care a stat in functia de minsitru al educatiei doar o saptamana inainte de a se retrage in urma unor acuzatii de plagiat.

Intre timp, premierul roman Victor Ponta a fost acuzat, intr-un articol din revista Nature, ca si-a plagiat o parte din lucrarea de doctorat. El neaga acest lucru si a fost sustinut de un consiliu de etica, scrie BBC, insa alte doua comisii au anuntat ca de fapt Ponta a plagiat, intre aceste comisii fiind si una a Universitatii Bucuresti, care i-a acordat doctoratul lui Ponta in 2003.

De asemenea, presedintele Ungariei si-a pierdut doctoratul si a demisionat din cauza acuzatiilor de plagiat, iar ministrul rus al Culturii se confrunta cu acuzatia ca a plagiat 16 pasaje din dizertatia de doctorat. El neaga acest fapt.

"Aceasta nu este o problema de luat in ras", afirma profesorul. Doctoratele sunt stimate in special in tari ca Germania si Austria, unde se obisnuieste sa te adresezi oamenilor prin titlurile acestora.

Uitandu-te la CVurile unor dintre politicieni, care par a vrea sa profite de pe urma respectului oferit de un titlu de doctor fara sa depuna efort, te intrebi cand au avut timp sa stea sa faca cercetare si sa scrie lucrarile. Mai mult, exista unii care spun: "Cui ii pasa, nu vor preda in universitati, sa ii lasam sa se distreze".

Oamenii incep sa vorbeasca despre problema plagiatului, chiar daca multi (autorul se refera aici in special de mediul universitar din Germania - n.r.) nu stiu ce ar trebui sa faca. O educatia mai buna despre plagiat si o practica stiintifica corespunzatoare este esentiala, afirma autorul.