Presedintele roman Traian Basescu a fost suspendat din functie cu 256 voturi favorabile, in urma disputelor cu premierul Victor Ponta. Referendumul va avea loc pe 29 iulie, cand se va decite daca Basescu va ramane in functie sau va fi demis. In anul 2007, Traian Basescu a trecut cu bine de referendum, dupa prima suspendare. Crin Antonescu va indeplini functia de premier interimar.

Presa internationalaFoto: Colaj foto

Coalitia de guvernare din Romania a adoptat vineri suspendarea presedintelui Traian Basescu, dupa ce seful senatului Crin Antonescu declarase ca Parlamentul nu va astepta decizia Curtii Constitutionale. Basescu a fost acuzat de depasirea autoritatii sale de implicare in problemele guvernamentale si juridice. Ales presedinte in anul 2004, acesta a negat acuzatiile. In anul 2007 Traian Basescu a fost suspendat pentru prima data, dar a fost validat in cadrul referendumului. In ultimii doi ani popularitatea lui a scazut brusc. Fostul capitan de vas, in varsta de 60 de ani, este acuzat si de afirmatii rasiste fata de romi si persoane cu handicap. Basescu isi sustine dreptul la libera exprimare si considera ca nu poate fi suspendat doar pentru declaratii. Coalitia de guvernamant va organiza referendumul pe 29 iulie, pentru ca Traian Basescu sa nu aiba prea mult timp pentru campanie, scrie Yahoo News.

Parlamentarii romani au votat vineri in favoarea suspendarii presedintelui Traian Basescu, in timp ce Comisia Europeana si Berlinul s-au aratat ingrijorati de posibile incalcari ale democratiei din partea coalitiei de centru-stanga aflate la putere. In total 256 de senatori si deputati din 432 au votat suspendarea lui Basescu, conform senatorului Uniunii Social-Liberale (USL), Dan Radu Rusanu. Suspendarea poate deveni definitiva cu exceptia cazului in care presedintele este validat prin referendum, organizat in termen de 30 de zile. In functia de sef interimar al statului a fost desemnat presedintele Senatului, Crin Antonescu. Dupa ce a preluat mandatul de premier la inceputul lunii mai, liderul USL Victor Ponta l-a acuzat pe Traian Basescu de incalcarea Constitutiei si de masurile de austeritate impuse, care au saracit populatia, anunta AFP.

O lupta pentru putere interna a guvernului divizat din Romania a evoluat in suspendarea presedintelui de centru-dreapta al tarii, Traian Basescu. Decizia trebuie sa fie aprobata prin referendum popular in termen de 30 de zile. Deputatii au sustinut ca Basescu si-a asumat ilegal atributiile de prim-ministru in 2010, cand a anuntat masuri drastice de austeritate. Presedintele a anuntat ca aceasta campanie dusa impotriva lui pune in pericol stabilitatea si reputatia tarii. UE si-a exprimat ingrijorarea cu privire la subminarea statului de drept in Romania. "Statul de drept, controlul democratiei si independenta justitiei sunt pietrele de temelie ale democratiei europene, indispensabile pentru increderea reciproca in cadrul Uniunii Europene", a avertizat Comisia Europeana, informeaza Deutsche Welle.

Guvernul de stanga din Romania a finalizat procedurile de suspendare a presedintelui Traian Basescu incepute miercuri, pe fondul relatiilor tensionate cu prim-ministru Victor Ponta. In aceasta saptamana alianta aflata la guvernare a adoptat o lege care face mai usoara suspendarea presedintelui. Coalitia de guvernamant a demis in aceasta saptamana sefii celor doua camere ale Parlamentului, apropiati ai lui Basescu, si i-a inlocuit cu politicieni apropiati premierului. Traian Basescu a declarat marti ca situatia actuala poate fi comparata cu revoltele care au avut loc in iunie 1990, cand minerii au protestat violent pe strazile Bucurestiului, cu scopul de a schimba regimul politic, scrie CNN.

Agitat si cu mana pe ochelarii de citit, presedintele roman Traian Basescu a privit neputincios cum Parlamentul l-a suspendat pana la referendumul ce va avea loc pe 29 iulie, cu 256 voturi pentru si 114 impotriva. Coalitia de centru-stanga a Uniunii Social Liberale (USL) l-a acuzat pe Basescu de abuz de putere, incalcarea Constitutiei si uzurparea rolului de premier si a puterilor sale, dar si de nesocotirea rolului constitutional de mediator intre institutii, anunta El Pais.