Liderul coalitiei stangii radicale din Grecia, Alexis Tsipras, a promis joi seara ''un guvern al tuturor grecilor'' dupa alegerile de duminica si a asigurat ca va mentine Grecia ''in Europa si in zona euro'', relateaza AFP. Partidul Syriza, la conducerea caruia se afla Alexis Tsipras, este unul dintre cele doua partide favorite la alegerile legislative de duminica, alaturi de Partidul Noua Democratie.

Tsipras, in varsta de 37 de ani, a fost acuzat de principalul sau rival si lider al partidului Noua Democratie, Antonis Samaras, ca ar incerca sa ''anuleze'' planul de austeritate convenit de creditorii din Grecia, Uniunea Europeana si Fondul Monetar International, fapt ce ar conduce tara, potrivit liderului conservator, la o ''catastrofa'' si la iesirea Greciei din zona euro.

Liderul Syriza a afirmat ca un plan national de redresare a economiei va proteja poporul impotriva unui faliment si a subliniat ca este pregatit sa discute ''o renegociere cu Europa'' in ceea ce priveste planul de austeritate impus Greciei. Singura solutie pentru iesirea din criza este adoptarea ''mai multor masuri de crestere'', potrivit lui Alexis Tsipras.

O eventuala victorie a partidului Syriza a starnit ingrijorarea in anumite cercuri din Europa, avand in vedere opozitia partidului fata de masurile de austeritate impuse in Grecia de creditorii internationali incepand cu anul 2010.

Presedintele francez Francois Hollande a evocat miercuri posibilitatea renegocierii planului de austeritate impus Greciei, insa i-a avertizat pe greci asupra riscului de parasire a zonei euro in cazul nerespectarii angajamentelor.