Premierul polonez Donald Tusk a declarat miercuri ca Polonia asteapta mai mult decat "regrete", dupa ce presedintele american Barack Obama a evocat intr-un discurs "lagarele poloneze ale mortii", in loc de lagarele naziste de exterminare, relateaza AFP.

Barack ObamaFoto: Agerpres

"Sunt convins ca prietenii nostri americani pot sa-si permita astazi o reactie mai puternica, o reactie susceptibila sa elimine o data pentru totdeauna astfel de erori, decat o simpla corectie si regretele purtatorul de cuvant al Casei Albe", a spus el.

Eroarea presedintelui american a umbrit ceremonia organizata marti in onoarea lui Jan Karski, un fost ofiter polonez care a furnizat primele marturii despre politica de exterminare a evreilor de catre nazisti.

"(...) Luptatorii din rezistenta i-au povestit ca evreii erau ucisi in masa, l-au introdus pe ascuns intr-un ghetou din Varsovia si intr-un lagar polonez al mortii pentru a vedea el insusi ce se intampla", a fost declaratia presedintelui american, rostita in Statele Unite, in cadrul unei ceremonii de atribuire, cu titlu postum, a Medaliei Libertatii pentru Jan Karski.

Casa Alba a incercat sa atenueze socul provocat in Polonia de aceste declaratii. Tommy Vietor, un purtator de cuvant al lui Obama pentru Consiliul national de securitate, a declarat ca presedintele "s-a exprimat gresit".

Declaratiile presedintelui american "au ranit toti polonezii", a spus Tusk. "Nu putem accepta aici, in Polonia, astfel de vorbe, chiar daca esle sunt pronuntate de un presedinte al unei tari prietene, al unei puteri prietene, si in special din aceasta cauza", a adaugat el.

"Este vorba astazi de reputatia Statelor Unite. Este poate o ocazie pentru administratia americana si pentru presedintele Obama sa sustina Polonia in actiunea sa in favoarea adevarului istoric", a spus premierul polonez.

Mai putin diplomat decat primul ministru, seful opozitiei conservatoare Jaroslaw Kaczynski a cerut scuze directe din partea lui Barack Obama.

"Pacat ca ignoranta si incompetenta au umbrit aceasta ceremonie solemna", a scris, pe Twitter, seful diplomatiei poloneze, Radoslaw Sikorski.

Guvernul polonez urmareste cu foarte mare atentie relatarile din presa internationala despre fostele lagare de concentrare denumite "poloneze", subliniind ca acest termen - chiar daca este folosit doar ca indicatie geografica - poate crea impresia ca Polonia poarta o responsabilitate in genocidul efectuat de Germania nazista in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial.

Intre 1939 si 1945, germanii au ucis aproape sase milioane de cetateni polonezi, dintre care trei milioane erau evrei. Germania nazista a instalat mai multe lagare de exterminare pe teritoriul polonez, dintre care cea de la Auschwitz-Birkenau (sud) a devenit simbolul Holocaustului.